Wall Street: Ima li prostora za nastavak rasta?

Izvor: GdeInvestirati.com, 24.Nov.2014, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Ima li prostora za nastavak rasta?

NEW YORK - Vodeći indeksi berza na Wall Streetu i ove bi godine mogli zabeležiti dvocifreni rast, no deo analitičara poziva na oprez jer poslovni rezultati kompanija i ekonomski pokazatelji ipak nisu tako impresivni.

Dow Jones ojačao je prošle nedelje 1 posto, na 17.810 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,2 posto, na 2.063 boda, a Nasdaq indeks 0,5 posto, na 4.712 bodova. To je već peta nedelja zaredom kako ti indeksi rastu, pri čemu su S&P >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << 500 i Dow Jones dostigli nove rekordne nivoe.

Sve do petka na Wall Streetu se trgovalo vrlo oprezno zbog niza izveštaja koja ukazuju na usporavanje rasta najvećih svetskih ekonomija. No, u petak su cene akcija snažno porasle, zahvaljujući centralnim bankama Kine i evrozone.

Tog su dana kineske monetarne vlasti neočekivano smanjile kamatne stope po prvi put nakon više od dve godine, nastojeći da podtaknu rast ekonomije. Potez kineske centralne banke usledio je nakon niza podataka koji ukazuju na usporavanje rasta druge po veličini svetske ekonomije.

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi poručio je u petak da se izuzetno niska stopa inflacije u evrozoni mora brzo povećati bilo kojim raspoloživim sredstvima, te da će centralna banka povećati iznose i brzinu programa kupovine imovine ako to bude potrebno.

Na taj bi se način, naime, trebalo podstaći kreditiranje i rast ekonomije te suzbiti deflacijske pretnje.

Od polovine oktobra, kada je skliznuo na najniži nivo u ovoj godini, S&P 500 indeks skočio je 13,3 posto, pri čemu samo 23 akcije sadržane u tom indeksu nisu zabeležile rast.

Brzina tog rasta izazvala je oprez kod dela analitičara, koji smatraju da je sve manje prostora za rast indeksa.

Analitičari Citigroupa upozorili su nedavno da je tržište "na rubu euforije, što izaziva oprez", dok je Goldman Sachs objavio procenu da će na kraju 2015. S&P 500 indeks iznositi 2.100 bodova, samo 1,8 posto iznad sadašnjeg nivoa.

Nedavno je i iz podružnice Feda u San Franciscu stiglo upozorenje da su određene valuacije na tržištu 'nategnute', te da su neki pokazatelji na nivoima nakon kojih je u prošlosti usledio pad cena akcija.

No, mnogi analitičari smatraju da nema razloga za pad cena akcija, s obzirom na to da su poslovni rezultati i ekonomski pokazatelji solidni.

"Teško je izbaciti iz glave pomisao da bi idući veći pomak na tržištu mogao biti u silaznom smeru. Deo ulagača ne oseća se sigurno s cenama na ovim rekordnim nivoima, no fundamenti ostaju snažni", kaže David Lebovitz, strateg u J.P. Morgan Funds.

Ističe i to da je decembar tradicionalno najbolji mesec u godini za tržište kapitala. Prema istorijskim podacima, u tom je mesecu S&P 500 indeks prosečno rastao 1,7 posto, što znači da bi do kraja ove godine mogao dostići nove najviše nivoe u istoriji.

Bilo kako bilo, ove nedelje se očekuje oprezno trgovanje i zbog toga što se u četvrtak zbog Dana zahvalnosti ne radi, dok će se u petak trgovati skraćeno.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.