Izvor: Nezavisne Novine, 03.Maj.2016, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatrogasci: Neugašene svijeće uzrok požara u srpskoj crkvi

NJUJORK - Požar u kojem je na Uskrs izgorjela Saborna crkva Svetog Save u Njujorku, izazvale su neugašene svijeće, izjavio je danas komesar njujorške vatrogasne službe Danijel Nigro.

On je rekao da je svijeće koje su još tinjale čuvar stavio u kutiju, prenosi "Njujork dejli njuz".

"Požar je posljedica nesrećnog slučaja", >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << rekao je Nigro.

Gradski zvaničnici kažu da ne postoji neposredna opasnost od rušenja zidova crkve, ali inspektori će pratiti situaciju.

Crkveni zvaničnici, kako se navodi, razmatraju da li se bilo koji dio te građevine iz sredine 19. vijeka može sačuvati.

Prethodno je zvanično je potvrđeno da požar u kojem je izgorjela Saborna crkva Svetog Save u Njujorku nije podmetnut, rekla je za RTS konzul Srbije u Njujorku Mirjana Živković.

Živković je rekla da je posredstvom Ambasade Republike Srbije u Vašingtonu upućena nota Stejt departmentu sa zahtjevom da se svi rezultati istrage uzroka stave na uvid Konzulatu.

"Očekujemo da to bude odmah po završetku istrage", dodala je Živkovićeva za RTS.

Prema njenim riječima, još je rano da bi se govorilo o konkretnim rezultatima istrage.

"Nemamo još nikakvih indikacija u kom pravcu ide istraga i da li se sumnja na teroristički akt ili bilo šta što bi bile čudne okolnosti. U ovom momentu nemamo zvanični izvještaj", istakla je Živkovićeva.

Živkovićeva je dodala da se srpska zajednica u Njujorku već pokrenula i da je dan poslije požara stiglo hiljade mejlova različitih inicijativa.

"Posle jedne velike neverice i velike tišine zajednica je odreagovala na najbolji mogući način i sada svi razmišljamo pozitivno bez obzira na užasnu situaciju", navela je generalni konzul.

Živkovićeva je navela da svi imaju pozitivan stav da se crkva mora i treba obnoviti i da će sve biti učinjeno da se to u što skorijoj budućnosti i desi.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.