Umrla holivudska glumica Lorin Bekol

Izvor: Press, 13.Avg.2014, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umrla holivudska glumica Lorin Bekol

Američki mediji izvestili su da je legendarna glumica i holivudska zvezda, koja je stekla popularnost četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka, umrla posle snažnog moždanog udara.

Svojim zavodljivim, dubokim glasom i pospanim očima, Bekol je zavela Hemfrija Bogarta kako na velikom platnu tako i u životu i par se venčao 1945. Bili su u braku sve do njegove smrti 1957. i imali su dvoje dece.

Javnost ju je znala kao Lorin, što je ime koje joj je dao režiser >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Hauard Hoks, prijatelji su je zvali krštenim imenom Beti. Bogart ju je jednostavno zvao Bejbi.

Rođena je 1924. godine u Njujorku kao Beti Džoan Perski, jedino dete roditelja imigranata. Posle razvoda roditelja, usvojila je varijaciju majčinog devojačkog prezimena Bakal.

Bekol je kao devojka počela uspešnu karijeru modela. Njenu fotografiju u "Harper''s Bazaar" magazinu primetila je Hoksova supruga i pokazala je mužu koji je Bekolovoj sa 19 godina ponudio ulogu u filmu "Imati i nemati" gde će upoznati Bogarta.

Bekol je tada osvojila Holivud duhovitom, seksi replikom iz filma: "Znaš da zviždiš, zar ne? Samo stisneš usne i duneš".

Bekol i Bogart venčali su se naredne godine kada se on razveo od treće žene, glumice Mejo Methot. Bakal i Bogart su potom igrali u filmovima "Veliki san", "Mračni prolaz" i "Ki Largo".

Igrala je u više od 30 filmova uključujući "Kako se udati za milionera". "Ubistvo u Orijent ekspresu" ali joj je karijera bila "na klimavim nogama".

U filmovima poput "Confidential Agent" ili "Bright Leaf" igrala je istu ulogu kao u "Imati i nemati", komična uloga u "Kako se udati za milionera" donela joj je pohvale ali dugo potom nije dobijala neke značajnije role.

Svoju slavu Bekol je dugovala seksi, nežnom pogledu koji je jednom prilikom pokušala da objasni: "Toliko sam bila nervozna da je jedini način da zaustavim drhtanje glave bio da spustim bradu do grudi i pogledam u Bogija. To je bio pocetak ''Pogleda''".

Posle Bogartove smrti 1957. Bekol je bila u vezi sa Frenkom Sinatrom i burnom osmogodišnjem braku sa glumcem Džejsonom Robardsom sa kojim je dobila sina Sema, takođe glumca.

Tokom 1960ih i 1970ih igrala je u filmovima "Harper" sa Polom Njumanom, "Ubistvo u Orijent ekspresu", ekranizaciji popularnog romana Agate Kristi sa zvezdanom postavom i "Strelcu", poslednjem filmu Džona Vejna.

Tokom 1980ih i 1990ih karijera joj je imala uspone i padove ali je kulminirala nominacijom za Oskara za sporednu ulogu dominantne majke Barbare Strejsend u filmu "Ogledalo ima dva lica".

Bekol je osvojila dva Zlatna globusa ali nikada i Oskara.

Paralelno sa filmom, igrala je u pozorištu. Osvojila je Tonija za ulogu u komadu "Aplauz" 1970. i "Žena godine" 1981.

O svom životu i karijeri Bekol je jednom prilikom rekla: "Putovala sam rolekrosterom gde su vrhovi najviši. A padovi! Padovi su najniži mogući, deset spratova ispod pakla".

Objavila je dve knjige memoara 1979. i 1996. Američka akademija za film dodelila joj je počasnog Oskara za naročite zasluge u filmskoj industriji.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Ovako je izgledao život Lorin Bekol

Izvor: 24sata, 14.Avg.2014, 00:30

Rođena 16. septembra 1924. u Njujorku, Lorin Bekol, pravim imenom Beti Džon Perske, bila je ćerka rumunsko-poljskih jevrejskih imigranata. Kada joj je bilo šest godina, njeni roditelji su se razveli i ona je ostala da živi s majkom, sekretaricom, čije će devojačko ime uzeti za potrebe filma...-...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.