UN traži zaštitu bolnica u ratovima

Izvor: SEEbiz.eu, 03.Maj.2016, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN traži zaštitu bolnica u ratovima

NEW YORK - Vijeće sigurnosti UN-a u utorak je jednoglasno donijelo rezoluciju kojom se traži zaštita bolnica u ratnim zonama i snažno osuđuju napadi na zdravstvene ustanove.

Rezolucija koju je predložio Novi Zeland izglasana je samo nekoliko sati nakon što su sirijski pobunjenici pogodili bolnicu u Alepu ubivši najmanje troje ljudi.

Prošlog su tjedna pogođene i bolnice u dijelovima Alepa pod kontrolom pobunjenika.

U rezoluciji se ističe da >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << su napadi na bolnice kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, koji se obratio Vijeću nakon glasovanja, osudio je više od 360 napada na oko 250 zdravstvenih ustanova od početka rata u Siriji.

Također je upozorio da nije riječ samo o napadima na bolnice u sirijskom sukobu, nego da su one meta napada diljem svijeta, uključujući Jemen, Irak i Južni Sudan. U bombardiranju američkih snaga uništena je u listopadu i bolnica u Afganistanu.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.