Trokadero od Montekarla gosti Beograda i Novog Sad

Izvor: Akter, 28.Mar.2015, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trokadero od Montekarla gosti Beograda i Novog Sad

Čuvena njujorška muška trupa, koja nastupa u ženskim ulogama klasičnog baleta, gostuje sutra u 20.00 sati u Pozorištu na Terazijama u Beogradu i 30. marta u Novom Sadu

Direktorka BDF Aja Jung rekla je na konferenciji za novinare da su sve ulaznice za predstavu svojevrsnog "pozorišnog fenomena" Baleta Trokadero od Montekarla u Pozorištu na Terazijama rasprodate još pre nedelju dana i da se to prvi put dogodilo za 12 godina festivala.

"Program te trupe prepun >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << je iznenadjenja. Želela sam odavno da Balet Trokadero od Montekarla bude gost festivala, ali sam se plašila da festival još nema tu zrelost i evo to smo postigli sada", rekla je Jung.

Umetnički direktor trupe Tori Dobrin rekao je da je trupa koja slavi 40. godišnjicu rada, muški komični balet bez ženskih igrača na sceni, ali da produkcijski tim čine isključivo žene.

"U našim predstavama nema ničeg eksplicitnog, ni provokativnog, mi imitiramo balerine, a ne žene. Umetnici nemaju pol, oni promovišu samo umetnost", rekao je Dobrin.

On je dodao da u kompaniji sa 16 igrača vlada dobra atmosfera jer svi imaju podjednaku šansu da se pojave u glavnim ulogama, nema zavisti i mržnje i da te pozitivne vibracije oseća i publika.

"Naše predstave su duhovite, žene koje vole balet mogu da dovedu muževe koji ga mrze, decu, bake i deke, to je šou namenjen svim generacijama. Želimo da prikažemo dobru baletsku tehniku, ali pre svega da zabavimo publiku", rekao je Dobrin.

On je dodao da muškarcima nije teže da nastupaju u ženskim ulogama i u špic patikama, ali da publika ne treba da očekuje istu vrstu gracioznosti, jer oni imaju veća stopala, snagu i mišićnu masu i ne bi ni bilo mohuće da to postignu.

"Mnogo radimo na klasičnom ruskom stilu, imamo ruske pedagoge i nastojimo da sve bude tehnički savršeno i u granicama dobrog ukusa, ali pomalo drugačije i novo. Današnjem svetu nedostaju klasične dive, mi želimo da ih vratimo na scenu i da budemo zabavni", rekao je Dobrin.

Baletski igrač Robert Karter rekao je da su predstave Baleta Trokadero od Montekarla zabavne i sofisticirane, ali bez namere da bilo koga ugroze ili povrede.

"Na naše predstave često dolaze ljudi koji nemaju nikakvog iskustva, nisu nikada ranije gledali balet, ali posle toga redovno idu na ozbiljne baletske predstave. Mi smo neka vrsta ambasadora koji promovišu umetnost", rekao je Karter.

Baletski igrač Rafaele Mora rekao je da je snaga te trupe to što ne želi ništa da dokazuje i da niko ne mora da brine da li će razumeti predstavu.

"Mi sledimo tradiciju klasičnog baleta, ali nismo muzej na sceni i neće biti ničeg dosadnog i mrtvog u našim predstavama", rekao je Mora.

Balet Trokadero od Montekarla u Beograd i Novi Sad dolazi posle turneje po Italiji, a nastupiće u predstavama "Labudovo jezero" u koreografiji Leva Ivanoviča Ivanova, "Kreni za barokom" Petera Anastosa i "Pakita" koreografa Marijusa Petipa.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Balerine kakve do sada niste videli na 12. Beogradskom festivalu igre

Izvor: Blic, 28.Mar.2015

"Balet Trokadero od Monte Karla”, čuvena njujorška muška trupa koja izvodi sve pa i ženske uloge klasičnog repertoara, gostuje na 12. Beogradskom festivalu igre. Prva predstava je sutra (20) u Pozorištu na Terazijama u Beogradu, a druga u ponedeljak, 30. marta, (20) na sceni Srpskog narodnog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.