Izvor: Nezavisne Novine, 19.Maj.2017, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trampu prijeti opoziv, Rusi sve nervozniji

NJUJORK - Kremlj je sve više nezadovoljan što je Rusija u centru političke bure u SAD, koja prijeti da smijeni Donalda Trampa i koja ga sprečava da pravi dogovore s Moskvom.

"Dok Vašington bruji o mogućem 'impičmentu' pošto je specijalni savjetnik imenovan da istraži navodne veze Trampovog izbornog štaba i Rusije, zvaničnici u Moskvi su zabrinuti da će taj tajkun koji je postao političar biti toliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << obuzet političkom krizom kod kuće, da neće imati šansu da napravi normalan radni odnos s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom", piše "Blumberg".

Neimenovani zvaničnik Kremlja ocijenio je da izgleda da je američka opsesija Rusijom "otela" Trampovo predsjedavanje SAD.

Četiri mjeseca poslije izborne pobjede koja je euforično dočekana u Moskvi, "njegova sudbina izgleda sve nesigurnija" političarima u Kremlju, izjavile su druge dvije osobe upoznate sa situacijom, koje nisu željele da im se objave imena.

Blumberg ocjenjuje da nastavak javnog nezadovoljstva zbog navodnog miješanja Rusije u izbore za američkog predsjednika, onemogućava Kremlju postizanje bilo kakvog dogovora sa SAD o ključnim problemima, kao što je sirijski rat ili ukidanje sankcija zbog sukoba u Ukrajini.

"Nada se polako gasi", izjavio je Fjodor Lukjanov, koji je na čelu Savjeta za spoljnu i odbrambenu politiku, savjetodavnog tijela Kremlja.

Po njegovoj ocjeni, biće "potpuno nemoguće" napraviti bilo kakav dogovor ako Tramp bude opozvan i ako ga zamijeni potpredsjednik SAD Majk Pens, koji je "veoma konzervativan i prilično agresivan" prema Rusiji.

Putin, koji se prvo šalio na račun "političke šizofrenije" u Vašingtonu, kasnije je rekao da su ih događaji u SAD isprava zasmijavali, ali da "danas nisu samo tužni, nego su i zabrinuti".

Andrej Kortunov, direktor Savjeta za međunarodne odnose, istraživačke grupe koju je osnovao Kremlj, izjavio je da, imajući u vidu tešku poziciju u kojoj je Tramp, nema smisla nastavljati ozbiljan dijalog.

Kortunov je rekao da se strah od "impičmenta" - opoziva Trampa povećava i da u Moskvi ima ljudi koji tu mogućnost shvataju ozbiljno.

U Rusiji jača osjećaj da su Trampovi protivnici u političkom establišmentu odlučni da ga smjene, izjavio je bivši zvaničnik Kremlja Oleg Morozov koji je sada u odboru gornjeg doma parlamenta za međunarodne poslove.

"Rat protiv njega će se nastaviti do posljednjeg metka", rekao je Morozov.

Rusija je gajila velike nade kada je Tramp izabran za predsjednika, pošto su odnosi Moskve i Vašingtona za vrijeme predsjednika Baraka Obame pali na nivo iz vremena Hladnog rata.

Tramp je tokom predsjedničke kampanje hvalio Putina, sugerišući da će možda ukinuti američke sankcije uvedene protiv Rusije zbog aneksije Krima i rata u Ukrajini.

Putin i Tramp bi se prvi put mogli sastati na samitu Grupe 20 najrazvijenijih zemalja u Njemačkoj 7. i 8. jula.

(b92)
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.