Težak udarac za Airbnb, gubi najveće tržište

Izvor: B92, 22.Okt.2016, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Težak udarac za Airbnb, gubi najveće tržište

Jedan od najpopularnijih sajtova za turiste Airbnb uprvo je dobio najteži udarac od svog velikog tržišta – Njujorka.

Guverner Endrju Kuomo poptisao je zakon koji propisuje da je izdavanje apartmana preko Airbnb i sličnih sajtova za periode manje od 30 dana – ilegalno.

Novi zakon nameće i kazne od 7.500 dolara za kršenje ovog propisa.

Predlog zakona, protiv koga se Airbnb jako borio, na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stolu je bio nekoloiko meseci, a sada odmah stupa na snagu.

Zagovornici ovog zakona kažu da je cilj sprečiti ljude da svoje domove pretvore u hotele i na taj način poremete tržište nekretnina, ali i da brišu prihod gradskog budžeta.

"Ovo pitanje je namerno dugo razmatrano, jer je veoma važno. Ali posle pažljivog sagledavanja činjenica, jasno je da se te aktivnosti moraju zabraniti zakonom“, rekli su iz Gradske uprave.

Airbnb će podneti tužbu koja osporava novi zakon.

U svojoj tužbi, kompanija navodi da se novim zakonom krše mnoga prava.

"Većina Njujorčana je svojevoljno prihvatila da "deli“ svoju kuću, i mi ćemo nastaviti da se borimo za neko bolje rešenje i politiku koja je u korist narodu, a ne obrnuto“, rekli su iz Aribnba.

Slično se dogodilo i u Berlinu.

Tamošnja vlast, u nedostatku stanova za dugotrajni najam, uvela je propis prema kojem su vlasnicima stanova koji kratkoročno žele da iznajme nekretnine bez gradskih dozvola za to propisala kazne od stotinak hiljada evra. Mera nije uspela potpuno jer je sud dozvolio izuzetke, tako da vlasnici dve nekrtenine mogu da iznajme onu u kojoj ne žive.

Airbnb od aprila šalje upozorenja svima koji stanove iznajmljuju duže od četiri meseca bez gradske dozvole. U suprotnom kazne dosežu do 25.000 evra.

B92 Biz je i kontaktirao Airbnb ovim povodom, a šta su nam odgovorili čitajte u našoj posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Težak udarac za Airbnb, gubi najveće tržište

Izvor: Capital.ba, 22.Okt.2016

NJUJORK, Jedan od najpopularnijih sajtova za turiste Airbnb uprvo je dobio najteži udarac od svog velikog tržišta – Njujorka. Guverner Endrju Kuomo potpisao je zakon koji propisuje da je izdavanje apartmana preko Airbnb i sličnih sajtova za periode manje od 30 dana – ilegalno. Novi zakon nameće...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.