Izvor: Blic, 30.Sep.2016, 07:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRI SCENARIJA U UN Kakve su šanse Jeremića za izbor za generalnog sekretara

Nakon što je Bugarska u Njujork poslala još jednog kandidata, trka za generalnog sekretara UN postala je još neizvesnija. Uprkos vođstvu Portugalca Antonija Gutereša i odličnoj poziciji srpskog predstavnika Vuka Jeremića, naslednik Ban Ki Muna se ne naslućuje ni posle ulaska u završnu fazu glasanja. A u igri su tri scenarija.

Izbor generalnog sekretara UN-a nikada nije bio ovoliko neizvestan. Možda samo kada je na tu funkciju izabran Butros Butros-Gali. Savet bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << našao se u situaciji da će teško izabrati naslednika Ban Ki Muna, jer je u ovom trenutku teško zadovoljiti interese velikih sila, pre svega Rusije i SAD-a.

Budući generalni sekretar treba da bude "neko neutralan", u prevodu kandidat za kojeg postoji uverenje da se neće suprotstavljati američkim interesima i zamerati Rusiji, a sudeći po razvoju situacije u ovom trenutku takvog nema.

U stranim medijima već se spekuliše koje bi zemlje, stalne članice SB, tokom izbora i za kog kandidata mogle da iskoriste pravo veta.

Pročitajte još

U diplomatskim krugovima se priča da bi za Gutereša to mogla da učini Rusija, a za Jeremića Amerika. U veoma lošem položaju je i bugarska kandidatkinja Irina Bokova, koja se uprkos velikoj podršci Rusije, našla na šestom mestu.

Zato je zvanična Sofija u igru uključila još jednu svoju kandidatkinju Kristalinu Georgijevu, koja, sa druge strane, uživa veliku podršku Amerike. Bokova, koja je ostala bez podrške Bugarske, odbija da se povuče.

Kako u takvim uslovima izbor za generalnog sekretara može da se okonča?

Prva opcija je da se napravi konsenzus između stalnih članica UN, što je u ovom trenutku malo verovatno, jer su protiv vodećih kandidata ili Rusija ili Amerika koje imaju pravo veta. Konkretno, Jeremića snažno podržavaju Francuska i Kina, protiv njega nije ni Rusija, a negativan glas za sada neće dobiti ni od velike Britanije, bar ne bi trebalo u sledećem krugu.

Ipak, Amerika ga za sada ne prihvata.

- SAD podržava Bugarku, ali Rusija na taj izbor neće pristati. Bugarska je članica NATO-a i više je nego svrstana, pa joj to ne ide na ruku - navodi za "Blic" Vladislav Jovanović, bivši šef misije Srbije u UN.

Iz istog razloga nije poželjan ni portugalski kandidat, a Jovanović smatra da je možda u najboljoj poziciji Miroslav Lajčak.

- Amerika će teško podržati srpskog kandidata, jer sa nama nisu završili posao oko Kosova, Republike Srpske i Rusije. Sa druge strane, Lajčak je odrađivao puno poslova tokom jugoslovenske krize, nije se oponirao Moskvi i odlično zna jezike - kaže Jovanović.

Druga opcija je odabir kandidata u Generalnoj skupštini UN, što se, kako navode u diplomatskim krugovima dogodilo samo jednom. U tom slučaju Jeremić ima veoma dobre izglede, što se pokazalo i pre četiri godine kada je izabran za predsedavajućeg Generalne skupštine. Ipak, to ne znači i sigurnu pobedu.

- Srpski kandidat dobro stoji kod trećih zemalja, ali takav izbor podrazumevao bi "borbu na život i smrt". Velike sile učiniće sve da osiguraju glasove manjih zemalja, da ih ucenjuju finansijski i politički. Jeremić bi tu možda imao prednost u odnosu na Bugarke jer, iako bi bio red da žena bude generalni sekretar, bar 50 od 60 islamskih zemalja se sa tim ne bi složilo. U svakom slučaju, teško je predvideti šta bi se tu desilo - navodi Jovanović.

Treća opcija je u ovom trenutku najmanje verovatna, ali nije nemoguća. Bivši šef misije Srbije u UN kaže da ga ne bi iznenadilo kad bi Ban Ki Munu bio produžen mandat.

- Aktuelnom generalnom sekretaru mandat bi mogao da bude produžen na još godinu dana i oko toga bi možda mogla da bude postignuta saglasnost. Za to vreme možda bi mogao da se nađe adekvatan kandidat - zaključuje Jovanović.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.