Simović donirao honorar za klavir na Kolarcu

Izvor: SEEcult.org, 19.Dec.2014, 01:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simović donirao honorar za klavir na Kolarcu

Violinista Roman Simović, koji je 17. decembra nastupio u Kolarčevoj zadužbini u okviru ciklusa “Velikani muzičke scene”, odrekao se honorara u korist fonda za kupovinu novog koncertnog klavira za Kolarac.

Simović se tako pridružio violinisti Nemanji Raduloviću i velikom broju muzičara koji su učestvovali u serijalu “Koncerti za Kolarac”. Dobrotvorni koncerti na kojima su prikupljane donacije za novi klavir Kolarčeve zadužbine održani su u toku ove godine u >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << Njujorku, Vašingtonu, Čikagu, Majamiju i Lincu.

Kolarčeva zadužbina saopštila je da nastavlja tu akciju i u 2015. godini, u nadi da će uskoro prikupiti sredstva i posle više od osam godina nabaviti novi koncertni klavir.

Simović je nastupio na Kolarcu sa pijanistom Simonom Trpčeskim, a na koncertu “Gromovi u helijumu” izveli su dela Edvarda Griga, Johanesa Bramsa, Kloda Debisija i Morisa Ravela. I Simović i Trpčeski pripadaju mlađoj generacija solista koji su potekli sa prostora bivše Jugoslavije, a grade izuzetno uspešne karijere u svetu.

Roman Simović je koncertmajstor Londonskog simfonijskog orkestra, osnivač i član gudačkog kvarteta Rubikon i strastveni kamerni muzičar. Prepoznat je širom sveta kao umetnik brilјantne virtuoznosti i urođene muzikalnosti.

Kontinuirano nastupa po pozivu na festivalima kao što su: Bele noći u Sankt Peterburgu, Uskršnji festival Valerija Gergijeva u Moskvi, Dubrovačke letnje igre, Kotor Art, BEMUS i NOMUS u Srbiji, Sion Valais u Švajcarskoj, norveški Bergen festival, Moskovska zima, Portogruaro u Italiji, Granada u Španiji, sarađujući sa renomiranim umetnicima (Šlomo Minc, Fransoa Leluk, Itamar Golan, Simon Trpčeski, Žanin Jansen i Julijan Rahlin…).

Kao pedagog, redovno održava majstorske kurseve u SAD, Velikoj Britaniji, Južnoj Koreji, Srbiji, Crnoj Gori, Izraelu…

Simović svira violinu Antonio Stradivarius iz 1709. godine, koja mu je data na korišćenje.

Proteklu sezonu Simovića obeležili su nastupi i snimanja kompakt diska sa orkestrom Mariinskog teatra i maestrom Valerijem Gergijevim.

(SEEcult.org)
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.