SLUČAJNOST ILI LIKVIDACIJA? Čuveni ruski advokat MISTERIOZNO PAO SA ZGRADE

Izvor: Blic, 22.Mar.2017, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLUČAJNOST ILI LIKVIDACIJA? Čuveni ruski advokat MISTERIOZNO PAO SA ZGRADE

Ruski advokat Nikolaj Gorokov zadobio je teške povrede nakon što je u utorak pao sa zgrade, javlja Njujork tajms. Ruski mediji pišu da je Gorokov pao prilikom pomaganja radnicima u dizanju đakuzija u svoj apartman na četvrtom spratu zgrade.

Gorokov je poznat kao advokat porodice preminulog ruskog revizora i advokata Sergeja L. Magnitskog koji je 2009. umro u zatvoru nakon što je otkrio 230 miliona dolara tešku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prevaru.

Za razliku od ruskih medija koji navode da je reč o nesrećnom slučaju, britanski biznismen Vilijam Brauder, za kojeg je Magnitski svojevremeno radio, tvrdi za Bi-Bi-Si da je reč o pokušaju ubistva.

- Postoji trag mrtvih i teško povređenih osoba koji su imali veze sa slučajem Magnitski. FSB (ruska obavještajna služba, naslednica KGB-a, op. a.) radi sve što može da spreči bilo kakvu ozbiljnu istragu. Gorokov je bio bačen - rekao je Brauder koji je istakao da je teško povređen advokat trebalo danas da se pojavi na sudu gde bi u ime majke preminulog Magnitskog predstavio nove dokaze u vezi prevare koju je on prvi razotkrio.

Upravo je Brauder, čija je investiciona firma "Hermitage Capital" poslovala u Moskvi između 1996. i 2005. godine, bio meta prevare koju je otkrio Magnitski, a za koju ruske vlasti tvrde da ju je sam orkestrirao. S druge strane, Brauder tvrdi da su prevaru izveli kriminalci s vezama u ruskom državnom aparatu.

Nakon što je Magnitski prvi put progovorio o prevari zatvoren je u Moskvi, a preminuo je jer mu je uskraćena osnovna medicinska pomoć. Zbog njegove smrti Kremlj se našao na meti optužba, a 2012. godine je američki Kongres doneo propis nazvan po njemu namenjen kažnjavanju službenika uključenih u hapšenje i naknadnu smrt advokata gospodina Braudera.

U isto vreme ruski opozicioni političar Vladimir Kara-Murza, koji je insistirao da Kongres proširi sankcije uvedene zbog slučaja Magnicki, se dva puta misteriozno razboleo, za šta njegova porodica tvrdi da je uzrokovano namernim trovanjem, piše Jutarnji list.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RUS: Advokat disident pao sa zgrade " nesreća ili atentat?

Izvor: B92, 22.Mar.2017

Ruski advokat Nikolaj Gorokov zadobio je teške povrede nakon što je u utorak pao sa zgrade, piše Njujork tajms...Ruski mediji pišu da je Gorokov pao dok je pomagao radnicima da dignu džakuzi u njegov apartman na četvrtom spratu zgrade...Gorokov je poznat kao advokat porodice preminulog ruskog revizora...

Nastavak na B92...

SLUČAJNOST ILI POKUŠAJ UBISTVA: Poznati ruski advokat pao sa zgrade dok je renovirao stan

Izvor: Kurir, 22.Mar.2017

...Ruski mediji pišu da je Gorokov pao prilikom pomaganja radnicima u dizanju đakuzija u svoj apartman na četvrtom spratu zgrade..Gorokov je poznat kao advokat porodice preminulog ruskog revizora i advokata Sergeja L Magnickog, koji je 2009 godine umro u zatvoru nakon što je otkrio prevaru tešku...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.