SAD ponovo upozorava Rusiju

Izvor: B92, 08.Avg.2014, 23:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD ponovo upozorava Rusiju

Njujork -- Američka ambasadorka u UN Samanta Pauer je u SB upozorila Rusiju da će se na bilo kakvu njenu dalju intervenciju gledati kao na "invaziju Ukrajine".

Istovremeno, na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti povodom humanitarne situacije u Ukrajini koju je u utorak tražila Rusija, ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin je nazvao situaciju na istoku Ukrajine, posebno u regionu Luganska i Donjecka, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "katastrofalnom".

On je rekao da Moskva želi da pošalje humanitarni konvoj u ta dva područja pod pokroviteljstvom Medjunarodnog komiteta Crvenog krsta , preneo je AP.

Čurkin je takodje pozvao na hitnu obustavu ukrajinske vojne akcije na istoku i oštro osudio najnoviji izveštaj UN o stanju ljudskih prava u Ukrajini kao jednostran i u kojem se "jedinice samoodbrane optužuju bezmalo za sve osim kanibalizma".

On je zahtevao odgovor na to zašto u izveštaju nije osudjena upotreba artiljerije i drugog teškog naoružanja kojim ukrajinska vojska uništava stambene zone i infrastrukturu, posebno u Donjecku i Lugansku.

Samanta Pauer je ukazala da Rusija nije samo povećala pomoć proruskim snagama već je nagomilala "sve veći broj" vojnika i oružja u blizini granice i započela masivnu vojnu vežbu ove sedmice, prenosi AP.

Ona je iznela tvrdnju i da je Rusija lansirala projektile preko granice na teritoriju Ukrajine.

Pauer je dodala da je Rusija predložila stvaranje "humanitarnih koridora" kako bi isporučivala pomoć proruskim snagama.

"Humanitarnu situaciju treba rešavati, ali to ne treba da čine oni koji su je izazvali", rekla je ona.

Ako Moskva želi da pošalje pomoć, onda nju treba da isporuče neutralne medjunarodne humanitarne organizacije, uključujući Medjunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK), kazala je Pauerova.

Čurkin je naveo da je Rusija spremna da deluje sa optimalnom transparentnošću, kao i da dozvoli medjunarodnoj zajednici da nadzire humanitarne konvoje i distribuciju pomoći, preneo je Rojters.

Pauer je takodje rekla da je Rusija prošle sedmice ponovo iznela ideju o slanju ruskih mirovnih snaga na istok Ukrajine.

"Ruski mirovnjak u Ukrajini je oksimoron", kazala je Pauer, dodajući da su na svakom koraku krize u Ukrajini Rusi sabotirali mir, prenosi AP.

Pomoćnik generalnog sekretara za ljudska prava Ivan Šimonović se obratio Savetu bezbednosti putem videokonferencije iz Hrvatske i pozdravio predlog ukrajinskog predsednika Petra Porošenka da se održi nova runda pregovora o načinu obnavljanja primirja u Ukrajini.
Pogledaj vesti o: Nju Jork,   Ambasador Rusije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD ponovo upozorava Rusiju

Izvor: Akter, 09.Avg.2014, 00:00

Američka ambasadorka u UN Samanta Pauer je u SB upozorila Rusiju da će se na bilo kakvu njenu dalju intervenciju gledati kao na "invaziju Ukrajine"..Istovremeno, na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti povodom humanitarne situacije u Ukrajini koju je u utorak tražila Rusija, ruski ambasador u UN Vitalij...

Nastavak na Akter...

Kremlj: Ruska vojska ne pokušava da udje na teriroriju Ukrajine

Izvor: Press, 09.Avg.2014

Takvih pokušaja ruske vojske nije bilo, rekao je novinarima u Sočiju portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, prenosi Itar-Taš... On je takođe dodao da Rusija preduzima korake da organizuje dostavu humanitarne pomoći istoku Ukrajine, ali nije naveo detalje.. .  . Rusija je i dalje ozbiljno zabrinuta...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.