Izvor: Nezavisne Novine, 10.Jan.2017, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest Albanaca u Njujorku: Haradinaj je sin naše demokratije i heroj

NJUJORK - Nekoliko desetina Albanaca održalo je protest ispred Misije Srbije pri UN u Njujorku zahtijevajući oslabađanje Ramuša Haradinaja.

Grupa građana vikala je "UČK" i pjevala pjesmu Besa, odnosno "Zakleo sam se da ću život dati za Kosovo".

Slaveći Haradinaja kao "albanskog sina" i "oslobodioca", oni su nazivali Srbe i Srbiju pogrdnim imenima, te poručili da svi Albanci, bez obzira na to gdje se nalaze, moraju da znaju da je lider Alijanse >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << "nepravedno uhapšen" u Francuskoj po srpskoj potjernici.

"Haradinaj je sin naše demokratije i heroj", uzvikivali su Albanci ispred srpske misije u Njujorku.

"Ne samo ovdje treba reći celom svijetu, a posebno 'škija' (svinje, što je pogrdni naziv za Srbe) da se ne mogu igrati sa nama, Albancima. Oslobodite Ramuša...", uglas su vikali okupljeni na protestu.

Oni Haradinaja smatraju "albanskim oslobodiocem" i kažu da je došlo vrijeme, kako kažu, da Albanci treba da se oslobode "srpske represije".

Učesnici protesta, koji je održan u ponedjeljak 9. januara nosili su albanske, američke i zastave "velike Albanije", a vođe protesta su se prisutnima obraćali preko megafona.

Ramuš Haradinaj uhapšen je prošle srijede u Francuskoj po potjernici Srbije i zadržan je u pritvoru, a o njegovoj ekstradiciji Srbiji francusko pravosuđe će odlučivati nakon što dobije od Srbije zahtjev za izručenje.

Takav zahtjev Srbije je francuskim vlastima poslala ranije tokom dana.

Srbija ga traži zbog sumnje da je počinio zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog tribunala po kojoj je pravosnažno oslobođen.

U pitanju su ratni zločini protiv civilnog stanovništva u zoni odgovornosti Dukađini 1998. i 1999. godine.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.