Izvor: Nezavisne Novine, 07.Apr.2016, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodaju imovinu SFRJ u Bonu, Njujorku, Tokiju

SARAJEVO - Zajednički odbor za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ dogovorio je pokretanje zajedničke prodaje imovine u Bonu, Stalne misije pri UN u Njujorku, Tokiju i Bernu, kao i stan u Njujorku.

Ugovorena vrijednost navedenih nekretnina u Aneksu B je 42,7 miliona dolara, ali je, kako se ističe, tržišna vrijednost znatno veća. Ambasada i rezidencije bivše Jugoslavije u >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Tokiju procijenjene na 16 miliona dolara, a zgrada u Njujorku na 11,8 miliona dolara.

Adnan Hadžikapetanović, sekretar Ministarstva vanjskih poslova BiH i ovlašteni pregovarač BiH za sprovođenje Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije, predvodio je delegaciju BiH na 17. sastanku Zajedničkog odbora za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, koji je održan 4. i 5. aprila u Skoplju, saopšteno je juče iz MVP-a BiH.

Predstavnici BiH, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije razgovarali su i o raspodjeli preostale diplomatsko-konzularne imovine. Na sastanku je donesena i odluka o podjeli imovine u Brazilu, upotrebom metodologije za fizičku podjelu velikih diplomatskih kompleksa bivše SFRJ i procesa njihovog izbora.

Zajednički odbor je dogovorio da se započne proces zajedničke prodaje objekata u Srednjoafričkoj Republici, Gvineji, Zambiji i Gvajani, zakazao datum za predaju diplomatsko-konzularnih nekretnina zemljama nasljednicama, te potvrdio buduće akcije radne grupe stručnjaka za distribuciju umjetničkih djela koja se nalaze u diplomatsko-konzularnim objektima bivše SFRJ.

Dogovoreno je koje aktivnosti bi trebalo preduzeti sa ciljem identifikacije diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ koja nije navedena u Dodatku Aneksa B Sporazuma o sukcesiji.

Dogovoreno je da bude pokrenuta diskusija o promjeni Dodatka Aneksa B, a nova identifikovanja imovine biće uključena u novi dodatak.

Prethodni sastanak Odbora održan je 2012. godine u Zagrebu, a naredni sastanak biće organizovan u junu u Sloveniji.

Od ukupno 173 nekretnine, do sada su državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije podijeljene 72. Među najvrednijim objektima, pored rezidencija i ambasada u Njujorku i Tokiju, su zgrada u Briselu od 3,5 miliona dolara, a ona u Stokholmu vrijedna je 5,3 miliona. Takođe treba podijeliti imovinu bivše Jugoslavije u Švicarskoj vrijednu 7,7 miliona.

BiH je u državno vlasništvo uknjižila neke od objekata koje je ranije dobila - rezidenciju u Mađarskoj i zgrade ambasada bivše Jugoslavije u Otavi, Oslu i Londonu. U toku je proces uknjiženja nekretnina u Beču i Madridu.

Srbija je obvezana BiH ustupiti zgradu u glavnom kenijskom gradu Nairobiju vrijednu 1,6 miliona dolara. Primopredaja imovine koja je BiH pripala u glavnom turskom gradu Ankari još nije završena jer se čeka razgraničenje zemljišta na kojem se nalazi, a na kojem su i objekti koji su pripali Srbiji.

Zgradu Ambasade bivše Jugoslavije u Alžiru, čija je vrijednost 600.000 dolara, odlukom o sukcesiji dijele BiH i Slovenija. BiH treba dobiti oko 330.000 dolara za rezidenciju u Kairu koja je dodijeljena Srbiji uz obvezu da obešteti našu zemlju. U dosadašnjoj podjeli imovine Srbija je dobila 30 ambasada, rezidencija i stanova, Hrvatska 18, Slovenija i BiH po deset, a Makedonija četiri.

U raspodjeli preostale 51 nekretnine Srbija računa da će dobiti skoro 40 posto. Sporazum o sukcesiji stupio je na snagu u junu 2004. godine i potpuno je neizvjesno kada će u potpunosti imovina biti podijeljena među republikama nastalim raspadom bivše Jugoslavije.

Iza Jugoslavije je ostao dvoetažni stan u Njujorku smješten na broju 713 u Park Aveniji. Apartman, koji ima šest spavaćih soba, četiri kupatila i dva manja kupatila, koristile su jugoslovenske diplomate u SAD.

Apartman, koji već decenijama propada, posljednji je koristio Darko Silović, posljednji ambasador pri UN koji je predstavljao Jugoslaviju.

Jugoslavija je stan u srcu Njujorka na Menhetnu kupila 1975. godine.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Prodaju imovinu SFRJ u Bonu, Njujorku, Tokiju

Izvor: Cafe.ba, 07.Apr.2016

Zajednički odbor za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ dogovorio je pokretanje zajedničke prodaje imovine u Bonu, Stalne misije pri UN u Njujorku, Tokiju i Bernu, kao i stan u Njujorku.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.