Preminuo Dok Smit – holivudski „kum šminke”

Izvor: Politika, 01.Avg.2014, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Dok Smit – holivudski „kum šminke”

Njujork – Dok Smit, Oskarom nagrađeni „Kum šminke”, koji je zabavljao, fascinirao i plašio bioskopske posetioce svojim nezaboravnim transformacijama Marlona Branda u „Kumu” ili Linde Bler u „Isterivaču đavola”, preminuo je u 92. godini.

Smit, prvi šminker koji je dobio Oskara za životno delo, preminuo je u u Kaliforniji, izvestio je AP.

Bio je majstor u svom poslu i pionir koji je prvi počeo sa upotrebom danas standardnih materijala >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poput tečnog lasteksa koji je specijalne efekte činio realističnijim i spektakularnijim.

Zahvaljujući Smitu, sredovečni Brando postao je Vito Korleone u klasiku Frensisa Forda Kopole, tinejdžerka Bler pretvorila se u zastrašujuću demonku, a Vilijam Hart u gomilu protoplazme u filmu „Altered States”.

Smit i Pol le Blank podelili su Oskara 1985. za film „Amadeus”, a Smit je bio odgovoran i za „čirokanu” Roberta de Nira u „Taksisti”, grudi Ketrin Ros u „Suprugama iz Stepforda”, a uz pomoć lasteksa i lažnih trepavica ostario je tada tridesetogodišnjeg Dastina Hofmana u „Malom velikom čoveku”. 

Tanjug

objavljeno: 01.08.2014.
Pogledaj vesti o: Nju Jork,   Dodela Oskara 2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.