Oni su zaradili milijarde dolara u 2014.

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Dec.2014, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oni su zaradili milijarde dolara u 2014.

NJUJORK - Bila je ovo rekordna godina na berzama. Indeksi su u Americi probijali plafone, kineski internetski div "Alibaba" napravio je najveću inicijalnu javnu ponudu u istoriji, "Apple" je postao prva tehnološka kompanija koja je probila granicu tržišne kapitalizacije od 700 milijardi dolara, masa novca se zbog privrednih problema u Evropi i Aziji slila u Ameriku i to upravo u vrijednosne papire.

Nikad na svijetu nije živjelo više milijardera nego 2014. Trenutno ih >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je 2.325, ukupno imaju 7,3 biliona dolara i dobili su 123 nova člana.

Ipak, godina nije za sve bila sjajna. Vodeća agencija za istraživanje kretanja u grupi ultrabogataša Wealth-X podvukla je crtu, a najveći su u 2014. zaradili 5 i više milijardi dolara.

Osnivač i vlasnik "Alibabe" zaradio je više novca nego ijedan čovjek na planeti ove godine. Bogatstvo mu se povećalo 173 posto. Biznis bivšeg učitelja engleskog koji je izmislio internetsku trgovinu u Kini počeo je sa 60 hiljada dolara, a danas vrijedi 29,2 miljiarde. U septembru je izišao na američku burzu NYSE. Wall Street je tog nevjerovatnog Kineza dočekao ovacijama, "Alibabin" IPO bio je najveći u istoriji, a Džeka Maa Amerikanci su prozvali svojim novim Forestom Gampom.

Prorok iz Omahe i veliki učitelj racionalnog ulaganja ove godine je zaradio 23 posto više nego prošle. S udjelima u svemu od "Coca Cole" do velikih energetskih kompanija, njegov "Berkshire Hathaway" trenutno vrijedi 72,6 milijardi dolara.

I dalje najbogatiji čovjek na svijetu s bogatstvom od 83,1 milijarde dolara među ostalim je profitirao i od dobre godine "Berkshire Hathawaya" u kojem ima jedan od udjela koji mu donose novac nakon izlaska iz "Microsofta". Gejtsov fokus i dalje je filantropija; zahvaljujući radu Fondacije "Bill and Melinda Gates" na vakcinaciji u Indiji, dječja paraliza tamo je gotovo iskorijenjena. Rade na širenju vakcinacije protiv malarije i, u još uvijek kontroverznoj inicijativi, vakcinacije protiv HPV virusa.

Velika godina za "Facebook" pamtiće se po trijumfu dionice na berzama, vrtoglavih 19 milijardi dolara koje su dali za kupovinu aplikacije WhatsApp i nakon toga uspostavili dominaciju u prometu poruka na društvenim mrežama, sklopili partnerstvo s "Publicisom" i zauzeli prednost na tržištu mobilnog online oglašavanja i za kraj odlučio "Facebook" pretvoriti u najjači pretraživač na internetu.

Švajcarski telekomunikacijski magnat, "kralj kablova" kako ga zovu francuski mediji, ove godine je kupio portugalski telekom i 42 posto medijske multinacionalke "Vivendi" i pokrenuo međunarodni višejezični TV kanal koji donosi izraelsku perspektivu svjetskih događaja. Pravi talent Markonaca koji je savio gnijezdo u Rotschild Toweru u Švajcarskoj kako bi uživao u poreskim olakšicama, zapravo je finansijski inženjering. Carstvo je izgradio na kolosalnom sistemu zaduživanja. Imovina mu vrijedi 9,6 milijardi dolara i u jednoj godini je na "Forbesovoj" listi bogataša skočio sa 215. na 132. mjesto. Misteriozni Drahi ove godine je povećao bogatstvo za više od polovine, prenosi Jutarnji.hr.
Pogledaj vesti o: Nju Jork,   Apple

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.