Od virusa do kokaina: Kada vidite šta se sve krije na novcu koji svakodnevno dodirujemo, ZGROZIĆETE SE

Izvor: Telegraf.rs, 23.Jun.2017, 08:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od virusa do kokaina: Kada vidite šta se sve krije na novcu koji svakodnevno dodirujemo, ZGROZIĆETE SE

Najnovije istraživanje koje su sproveli američki naučnici pokazalo je da se na novčanicama nalazi mnogo više nečistoća od očekivanih bakterija, virusa i gljivica.

Rezultati naučne studije, objavljene u aprilu, koju je sproveo Univerzitet u Njujorku, pokazali su da se na novčanicama koje kruže Njujorkom nalazi na stotine različitih bakterija, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Dejli mejl.

Tu su salmonela, stafilokoke, ešerihija koli i propionibacterium acnes, odnosno bakterija koja uzrokuje nastanak akni, ali i mnogo više od toga.

Tragovi kokaina pronađeni su na 80 odsto uzoraka, a zabeleženi su i tragovi morfijuma, heroina, metamfetamina i ametamina. Na listi se nalaze ostaci hrane, DNK tragovi kućnih ljubimaca i tragovi fekalija.

Iako se teške bolesti ne prenose često novcem, naučnici će pokušati da pronađu najbolji način za čišćenje novčanica između transakcija.

Izlaganje starijih novčanica ugljen-dioksidu na određenim temperaturama i pod određenim pritiskom, dovodi do uklanjanja ulja i prljavštine koji dospevaju sa ljudskih prstiju, dok visoke temperature ubijaju mikrobe koji bi inače neometano mogli da opstanu na novcu.

Savet istraživača je da nakon dodirivanja novčanica svakako izbegavate kontakt s kožom, a kad stignete - dobro operite ruke.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Novac je prljav: Šta je sve na novčanicama

Izvor: OkRadio.rs, 23.Jun.2017

Najnovije istraživanje koje su sproveli američki naučnici pokazalo je da se na novčanicama nalazi mnogo više nečistoća od očekivanih bakterija, virusa i gljivica. Rezultati naučne studije, objavljene u aprilu, koju je sproveo Univerzitet u Njujorku, pokazali su da se na novčanicama koje kruže...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.