Novi mediji vizuelne umetnosti

Izvor: SEEcult.org, 18.Apr.2015, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi mediji vizuelne umetnosti

Muzej savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu, Fakultet za medije i komunikacije (FMK) u Beogradu i Kulturni centar Beograda organizuju od aprila do juna serijal predavanja, prezentacija i radionica u oblasti digitalnih medija i video umetnosti, a među predavačima su Tijeri Destrije iz najveće francuske distributerske kuće za video umetnost Er Eskiz (Heure Exquise) iz Lila, Lev Manovic sa Gradskog univerziteta u Njujorku – jedan od vodećih teoretičara novih >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << medija u svetu, te kustos Rudolf Friling iz Muzeja moderne umetnosti u San Francisku (SFMOMA).

Projekat “Media Art” nastao je kao potreba da se savremeni umetnici video arta i digitalnih medija podrobnije upoznaju sa teorijom, konzervacijom i zaštitom i distribucijom novih medija savremene vizuelne umetnosti, pojmovima i standardima prakse o kojima se u umetnickoj i kulturnoj sredini u Srbiji površno i nedovoljno zna ili im se ne pridaje adekvatan kreativni i društveni značaj, saopštio je MSUV.

Serijal predavanja i projekcija ima za cilj da omogući publici uvid u stavove i mišljenja istaknutih teoretičara medija, kustosa i distributera umetnosti na digitalnim medijima, kao i da predstavi primere umetnika koji su ostvarili značajne radove u toj oblasti.

Ukupno je planirano devet govornih programa, projekcija i radionica, koji će biti realizovani u KCB-u, na FMK-u i MSUV-u.

Prvi gost je Tijeri Destrije, koji će 21. aprila na FMK-u, dan kasnije u MSUV-u i 23. aprila u galeriji Artget KCB-a održati predavanje na temu “Autorska prava i arhiviranje video radova”.

Na FMK-u biće prikazano 40 video radova novije produkcije iz Er Ekskiz, a u MSUV-u radovi “My last round” (Antony Rousseau), “Brame” (Sophie Charlotte Gautier i Anne Loubet), “Diffraction” (Bob Kohn), “Cela avait commencé par un accident” (Lydie Jean-Dit Pannel), “Je tourne mon visage vers vous” (Véronique Sapin) i “Autoportrait” (Christophe Laventure).

Distributerska kuća Er Eskiz je međunarodni centar za video umetnost, specijalizovan za promociju, prikazivanje i čuvanje video umetnosti i video kreacija. Njen dokumentacioni centar danas ima jednu od najznačajnijih zbirki video umetnosti u Francuskoj.

U nastavku projekta “Media Art”, od 24. do 26. maja najavljeno je gostovanje Leva Manovica (24. maj na FMK-u, 25. maj u MSUV-u, 26. maj u KCB-u), profesora u Fakultetskom centru Gradskog univerziteta Njujorka i dugogodišnjeg profesora na Odeljenju za vizuelne umetnosti Univerziteta Kalifornija u San Dijegu.

Na FMK-u je planirana promocija Manoviceve knjige “Jezik digitalnih medija”, u izdanju kuće Clio na srpskom, dok će u MSUV-u održati predavanje “Kako gledati 10 miliona slika? Vizuelizacija mnoštva podataka kao umetnički i istraživački alat”, a u KCB-u “Vizuelizacija instagrama: selfiji, gradovi, protesti”.

Manovic je rođen u Moskvi, gde je i studirao slikarstvo, arhitekturu i računarsko programiranje, a od 1981. godine živi u Njujorku, gde je magistrirao na studijama eksperimentalne psihologije. Osnivač je i direktor Inicijative za softverske studije.

Centar za savremenu umetnost u Beogradu izdao je 2001. zbornik njegovih tekstova “Metamediji”.

Junski nastavak projekta “Media Art” biće u znaku gostovanja kustosa Rudolfa Frilinga iz SFMOMA, koji će 10. juna na FMK-u održati radionicu sa studentima, a potom u Artgetu predavanje “Umetnost participacije”, dok će 11. juna u MSUV-u govoriti na temu “Muzej kao producent”.

Friling je autor brojnih izložbi i koautor više publikacija. Studije humanistickih nauka završio je na Slobodnom univerzitetu u Berlinu, a bio je kustos i istraživač u Centru za umetnosti i medije (ZKM) u Karlsrueu, dok od 2006. radi kao kustos za medijske umetnosti u SFMOMA.

Autorke programa su vizuelna umetnica Dragana Žarevac i kustoskinja KCB-a Gordana Dobrić.

Projekat su podržali: Elysee fond, Goethe Institut i Francuski institut u Beogradu, ambasada SAD u Beogradu, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje Vojvodine i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

Predavanja i prezentacije biće simultano prevođene, a radionice će biti na engleskom jeziku.

Ulaz na programe je besplatan.

(SEEcult.org)
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SEEcult.org...






Povezane vesti

Predavanje o etnografskoj muzeologiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2015, 19:41

U Muzuju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, u ponedeljak 20. aprila u 12 časova, predavanja na temu "Politika reprezentacije i savremena etnografska muzejska praksa: Primer muzeja u Vojvodini" održaće dr Tijana Jakovljević - Šević...Nastanak i razvoj muzeja vezuje se za proces formiranja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.