Njujorški kafić - nacionalni spomenik borbi za gej prava

Izvor: N1 televizija, 04.Maj.2016, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njujorški kafić - nacionalni spomenik borbi za gej prava

Njujorški kafić Stounvol in (Stonewall Inn), gde su izbile demonstracije koje se smatraju početkom pokreta za gej prava, postaće prvi nacionalni spomenik posvećen homoseksualcima u SAD, prema predlogu koji treba da odobri predsednik Barak Obama.

Proglašenje malog kafića u njujorškoj četvrti Grinič vilidž za spomenik predstavlja veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << čin nacionalnog priznanja za borce za prava gejeva i njihovu borbu tokom prethodnih pola veka, navodi AP.

Do pobune 1969. godine, nazivane i Stounvol revolucija, došlo je kada se grupa pripadnika gej zajednice usprotivila policiji tokom racije u kafiću Stounvol in.

Tokom narednih dana usledili su ulični protesti koji se smatraju početkom gej aktivizma u Njujorku i širom sveta. Gej parade koje se svake godine održavaju u stotinama gradova organizuju se u znak sećanja na taj dogadjaj.

Od pobune pre skoro 50 godina u SAD je uvedena zaštita od diskriminacije, homoseksualcima je dozboljeno da služe u vojsci i legalizovan je istopolni brak.

Posed na kojem se nalazi kafić mora da bude prenet u vlasništvo federalnih vlasti i preostaju još neki proceduralni koraci da bi kafić mogao da bude proglašen za spomenik, ali se očekuje da Obama ubrzo odobri taj predlog, navode dve neimenovane osobe upoznate s tim planovima.

Obama se u svom inauguracionom govoru 2013. godine osvrnuo na prava pripadnika LGBT zajednice i pomenuo taj kafić, rekavši da princip jedinstva i dalje vodi SAD "baš kao što je vodio pretke kroz Seneka Fols, Selmu i Stounvol".

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.