Izvor: Nezavisne Novine, 24.Maj.2017, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njujork tajms: Kinezi likvidirali desetine agenata CIA

NJUJORK - Kineske vlasti likvidirale su najmanje deset agenata američke Centralne obavještajne agencije (CIA) osujetivši obavještajne operacije SAD u Kini, piše Njujork tajms pozivajući se na izjave bivših američkih operativaca.

Prema navodima lista, u periodu od 2010. do 2012. godine između 18 i 20 doušnika CIA ubijeno je ili zatvoreno u Kini. Jedan od njih ubijen je naočigled svojih kolega u dvorištu jedne od vladinih zgrada, dodaje se u >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << tekstu.

Prema informacijama bivših činovnika, SAD su vrbovale doušnike u "samoj dubini birokratije" Pekinga.

Neki od njih su bili državljani Kine, koji su se, kako je smatrala CIA, razočarali u kinesku vladu. Ipak, početkom 2011. godine priliv obavještajnih informacija iz Kine je počeo da se smanjuje.

CIA i FBI su pokrenule zajedničku istragu o ovom pitanju. Jedan od izvora "Njujork tajmsa" saopštio je da je ona vođena pod šifrovanim nazivom "Medojed" iz tajne kancelarije u Sjevernoj Virdžiniji.

Pojedini istražioci su bili uvjereni da su kineske vlasti uspjele da otkriju šifru uz pomoć koje je CIA komunicirala sa svojim izvorima. Drugi su smatrali da postoji "krtica" u samoj obavještajnoj upravi, piše američki list, a prenosi "Informer".

Krug osumnjičenih, navodi list, suzio se na jednog čovjeka - bivšeg saradnika odjeljenja CIA koji je kontrolisao djelatnost u Kini. Ipak, dovoljan broj dokaza za njegovo hapšenje nije prikupljen. Prema riječima izvora, on sada boravi u drugoj azijskoj zemlji.

Agencije CIA i FBI nisu komentarisale navode "Njujork tajmsa".
Pogledaj vesti o: CIA

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.