Ne jedete čokoladu za doručak? O kako grešite

Izvor: Telegraf.rs, 29.Sep.2016, 06:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne jedete čokoladu za doručak? O kako grešite

Znamo da je doručak najvažniji obrok u toku dana. A evo zbog čega bi trebao da bude i najslađi: novo istraživanje pokazuje da redovno konzumiranje čokolade zapravo može poboljšati funkcije mozga.

Da, ta slatka, lepljiva poslastica za kojom se žudi većinu vremena sada je povezana s nizom kognitivnih prednosti, uključujući i pamćenje i apstraktno zaključivanje.

Tako pokazuju rezultati velike višegodišnje studije koju su sproveli stručnjaci Univerziteta "Syracuse" >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << u Njujorku, a prenosi net.hr. Istraživači su merili kako konzumiranje čokolade utiče na 968 osoba starosti od 23 do 98 godina, i to bez promene njihovih navika u ishrani.

Više čokolade, veće kognitivne sposobnosti

Foto-ilustracija: Profimedia

– Uobičajeni unos čokolade bio je vezan za kognitivne sposobnosti i meren je opsežnim nizom neuropsiholoških testova – stoji u studiji. – Češće konzumiranje čokolade je u velikoj meri povezano s boljim rezultatima na tim testovima.

Spremni smo da se kladimo da ovo nije prvi put da čitate o studiji koja hvali dobrobiti čokolade za zdravlje.

Pre nekoliko godina naučnici sa Univerziteta u Tel Avivu u Izraelu izvestili su da je utvrđeno kako konzumiranje čokolade ujutro – da, svakog jutra – pomaže ljudima da izgube na težini, iako se uglavnom veruje da je čokolada jedna od onih povremeno “razmetljivih” namirnica kojima se mora odoleti na dijeti kako bi se postigao cilj: mršavljenje.

Prema vođi studije dr Danijeli Jakubovic, najveći zaključak ovog istraživanja jeste to da visokokalorični doručak smanjuje želju tokom dana i sprečava haranje po frižideru kasno noću.

Mozgu je ujutro odmah potrebna energija

Foto: Wikipedija/FlickreviewR

– Kada se probudite, vašem mozgu je odmah potrebna energija – kaže dr Jakubovic, čija je knjiga "The Big Breakfast Diet" postala bestseler.

– To je vreme u toku dana kada vaše telo pretvara hranu u energiju. Kada jedete kasnije, vaše telo i mozak su još uvek u "visokom broju obrtaja", pa skladište energiju iz hrane kao masnu rezervu. To je razlog zašto se i dalje gojite iako možda manje jedete – kaže dr Jakubovic.

Istraživači ističu da obilan, visokokalorični doručak može da pomogne ljudima da kontrolišu žudnju za hranom tokom dana.

Pa kakav doručak onda predlažu?

Printskrin: Youtube/That Sugar Film

Naravno – doručak koji uključuje desert! Dr Jakubovic u svojoj studiji ističe da su ljudi koji su dobili 600 kalorija za doručak, što  uključuje i desert, kao i belančevine i ugljene hidrate, izgubili više kilograma od ljudi koji su dobili doručak od 300 kalorija, ali su jeli više kasnije u toku dana.

Šta je to u čokoladi što je tako korisno? Stručnjaci kažu da je za to odgovoran nutritijent flavonoid, koji se obično nalazi u hrani biljnog porekla i predstavlja do 20 odsto spojeva prisutnih u kakaou. Visok sadržaj flavonoida takođe ima čaj, crno vino i voće poput grožđa i jabuka.

Foto: toakchocolate.com

Zato sledeći put kada razmišljate o tome kako onaj komad čokoladne torte deluje nekako usamljeno u frižideru… prespavajte i družite se s njim ujutro. Vaš mozak, ali i vaš struk, mogli bi vam biti jako zahvalni.

(Telegraf.rs)


Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.