Nafta blago pala zbog Kine

Izvor: B92, 04.Maj.2015, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nafta blago pala zbog Kine

Cene nafte su danas pale, pre svega zbog loših podatka iz kineskog prerađivačkog sektora.

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u junu pojeftinila je na Njujorškoj berzi dva centa na 59,13 dolara, dok je nafta tipa "brent" za junsku isporuku u Londonu pojeftinila sedam centi na 66,39 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Analitičari navode da su cene nafte pale zbog usporavanja prerađivačke aktivnosti u Kini na 12-mesečni minimum u aprilu.

Bankarski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gigant HSBC je danas saopštio da je indeks upravljanja nabavkom (PMI) u kineskom prerađivačkom sektoru prošlog meseca pao na 48,9 sa 49,6 poena iz marta i to je najslabiji rezultat od 48,1 poena iz aprila 2014.

PMI prati aktivnost u kineskim fabrikama i radionicama i smatra se pozudanim pokazateljem zdravlja aziskog ekonomskog džina. Svaki rezultat iznad 50 poena ukazuje na rast, a ispod 50 poena na pad sektorske aktivnosti.

Nafta je takođe reagovala na geopolitičku zabrinutost u vezi sa krizom u Jemenu, smatra predsednik sektora za gas konsultantske kuće EU Sanjev Gupta.

Arapske kopnene snage pod komandom Saudijske Arabije ušle su juče u drugi po veličini jemenski grad Aden da bi podržale snage jemenskog predsednika Abd Rabu Mansur Hadija. Do sada je arapska koalicija pod komandom Saudijske Arabije sprovodila vazdušne udare po uporištima pobunjenika i njihovih saveznika, ali su juče prvi put rasporedili kopnene snage u Jemenu.

Jemen je pogođen sukobima od kada su šitski pobunjenici u februaru preuzeli vlast u glavnom gradu Sani. Ta država nije veliki proizvodjač nafte, ali je njena obala deo strateški važnog Bab el-Mandeb zaliva, izmedju Crvenog mora i Adenskog zaliva, kojim prolazi oko 4,7 miliona barela nafte dnevno.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prerađivačka aktivnost u Kini najniža u godinu dana

Izvor: Capital.ba, 04.Maj.2015

PEKING, Prerađivačka aktivnost u Kini je prošlog mjeseca bila najniža u posljednjih godinu dana, saopštila je danas bankarska grupacija HSBC, ukazujući na to da smanjena domaća tražnja znatno utiče na drugu po veličini svjetsku privredu. Indeks upravljanja nabavkom (PMI) u kineskom prerađivačkom...

Nastavak na Capital.ba...

Rastu cijene sirove nafte

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Maj.2015

Cijene nafte na svjetskom tržištu i dalje rastu. Danas se sirova nafta tipa Brent prodavala po cijeni od 66,9 dolara po barelu...To je najviša cijena sirove nafte od početka 2015. godine. U odnosu na januar 2015. kad je zabilježena rekordno niska cijena nafte zabilježeno je povećanje od skoro...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.