Na putu da ostvare najbolju nedelju u godini

Izvor: Akter, 09.Okt.2015, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na putu da ostvare najbolju nedelju u godini

Vrednosti američkih akcija porasle su danas na početku trgovanja u Njujorku čime su na putu da ostvare najbolju nedelju u čitavoj 2015. godini

Indeksi Dau Džons, Standard end Pur 500 i Nasdak su dan počeli skromnim porastom od oko 0,1 odsto da bi ubrzo pali u crveno, ali je opet usledio rast.

Standard end Pur 500, koji obuhvata 500 najvećih američkih kompanija s Njujorše berze i Nasdaka, ove nedelje je ostvario rast od 3,4 odsto, što je najveća nedeljna >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << dobit od decembra prošle godine. Vrednost tog indeksa rasla je u osam od poslednjih devet dana trgovanja.

Ipak, i pored ovonedeljnog rasta Standard end Pur 500 je dosta ispod rekordne vrednosti koju je zabežio 20. maja kada je u jednom trenutku imao 2.134 poena. Posle velikih padova u avgustu i septembru taj indeks je sa 1.881 poena 28. septembra u stalnom porastu pa je danas pre podne po njujorškom vremenu dostigao oko 2015. poena.

I ostale svetske berze danas su u porastu čime završavaju solidnu nedelju posle naznake američke centralne banke da će rekordno nisku referentnu kamatnu stopu zadržati duže nego što se očekivalo.

Evropski berzanski indeksi - nemački Daks, francuski KAK 40 i britanski FTSE 100 - koji su prethodno danas bile iznad jedan odsto, sada su nešto izgubile d tog rasta, ali su i dalje u plusu.

I berze u Aziji su imale solidan dan pošto je japanski indeks Nikei 225 porastao za 1,6 odsto, hongongški Hang Sneg za 0,5 odsto, šangajski kompozitni indeks za 1,3 odsto, dok je australijski S&P/ASX 200 dobio 1,3 odsto.

Cene nafte i akcije energetskih kompanija su takođe u porastu pošto je ruska intervencija u Siriji povećala rizik šireg sukoba na Bliskom istoku. Američka sirova nafta danas je došla do 50,58 dolara po barelu, čime je prvi put od sredine jula iznad 50 dolara. Nafta brent koja određuje međunarodnu cenu, košta 53,75 dolara po barelu

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.