Izvor: Blic, 25.Avg.2016, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NJUJORK TAJMS: "BEOGRAD JE NOVI BERLIN" Kameno sivilo i jedinstveni šarm

"Beograd  je novi Berlin. Ova dva grada imaju mnogo toga zajedničkog. Spaja ih kameno sivilo, pohabani tramvaji i sirovi šarm". Ovim rečima je novinar Njujork tajmsa opisao srpsku prestonicu u velikoj reportaži koju je napravio o Beogradu.

On hvali beogradske kafee, jeftine cene, talentovane mlade dizajnere, dobru kuhinju i, naravno, razuzdan i raznolik noćni život. Prema njemu, Beograd je istočnoevropski rođak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nemačke prestonice.

Kao glavnu razliku navodi nedostatak kulturnih institucija svetske klase, ali dodaje da Beograd to nadoknađuje svojim jedinstvenim šarmom. Taj šarm, kako on prenosi, potiče od starog dela grada koji je po njemu "kao iz priča", a kojem samo doprinosi prirodna lepota ušća Save i Dunava i tvrđava i parkovi vredni divljenja.

Za početak 36-očasovnog obilaska našeg glavnog grada on predlaže odlazak na Kalemegdan i u Knez Mihailovu. Zatim obrok na obalama Save, a prvi dan treba završti žurkama u Savamali.

Za jutro nakon burne noć hvali dobru kafu u dorćolskim kafićima, da bi nakon toga za ručak u vidu tradicionalne kunjihe predložio kafane na Čuburi. Kao kvalitetnu popodnevnu zabavu naglašava šoping u Makedonskoj ulici, da bi nakon toga došlo i upoznavanje sa savremenom istorijom naše države u Muzeju istorije Jugoslavije. Za dobar provod druge večeri predlaže Skadarliju i njenu okolinu, hvaleći njen starinski duh.

Zadnje sate pred odlazak, predlaže da posetioci utroše šetnjom kroz Zemun, uz obaveznu posetu Gardošu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

The New York Times objavio tekst o Beogradu: Mladi dizajneri, ukusna hrana, noćni život…!

Izvor: NovaEnergija.net, 26.Avg.2016, 10:37

Nezaboravan noćni život, obilni obroci, dizajn… Beograd ima šta da pokaže, navodi Set Ševrud u svom tekstu “36 Hours in Belgrade” na sajtu The New York Times.. Da li je Beograd sledeći Berlin, pita se Set. Navodi da srpska prestonica ponekad izgleda kao rođaka nemačkih metropola iz Istočne...

Nastavak na NovaEnergija.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.