Kontroverzna gradnja na 57. ulici

Izvor: VOA, 01.Mar.2015, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kontroverzna gradnja na 57. ulici

Stotinu tridesest, 150 miliona dolara – riječ je o rekordnim cijenama stanova u njujorškim oblakoderima. Zgrade su sve više, cene veće, a reakcije građana - sve užarenije.

Park avenija broj 432, adresa trenutno najveće stambene zgrade u Zapadnoj hemisferi, visoke preko 426 metara. Zatim imate ovu…i ovu…i ovu… Na Menhetnu, uglavnom duž 57 ulice, planirana je izgradnja ukupno 12 stambenih oblakodera, sa izuzetno skupim stanovima. Trideset do 40 miliona dolara za >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << luksuzni stan, u kojem možda niko neće živjeti, je uobičajna pojava.

Prema izvještaju dnevnika “Njujork tajms”, mnogi od njih su vlasništvu ofšor kompanija. To nije problem, kaže advokat Edvard Murmelstin, koji zastupa nekoliko stranih investitora u Sjedinjenim Državama. On kaže da je Njujork veoma jeftin za njegove klijente, koji plaćaju gotovinom.

“Imamo veoma jaku grupu međunarodnih kupaca, koji smatraju da je Njujork isplativ odnosno da je u poređenju sa ostalim gradovima, jefitniji i da još ima puno prostora za razvoj”.

Eskpert za arhitekturu, Pol Goldberg se slaže, ali i ukazuje na negativne strane kupovine stanova u kojima niko ne živi.

"Očigledno je da ti kupci ne plaćaju porez na prihod, zato što Njujork nije njihovo glavno mjesto prebivališta. U većini slučajeva ne plaćaju ni porez na nekretnine. Takođe postoje određene rupe u našem urbanističkom zakonodavstvu, koje omogućavaju da se grade ove veoma visoke zgrade, bez javnog uvida”.

To pitanje je bilo jedna od tema nedavnog sastanka lokalnog opštinskog odbora, koji želi izmjene gradskih urbanističkih zakona, uz ocjenu da je trenutna izgradnja problematična za javnost.

“Te zgrade će da bacaju ogromne sjenke na Central park. Problem je što nije u pitanju samo jedna zgrada, već najmanje 12 duž ovog uzanog dijela Menhetna", ističe Lajla Lo Gisiko, članica opštinskog odbora.

"To znači da će zimi, tokom dana, biti toliko hladno da ljudi više neće moći da idu u park”.

Graditelji, u međuvremenu, nastavljaju sa svojim poslom. U njihovim planovima je i izgradnja najvećeg oblakodera u Zapadnoj hemisferi, visokog 433 metra, takođe na 57. ulici, koja je sada poznata kao “Ulica milijardera”.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.