Kao parče pice: Ovo je najmanja privatna parcela u Velikoj jabuci

Izvor: B92, 24.Apr.2017, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kao parče pice: Ovo je najmanja privatna parcela u Velikoj jabuci

Najmanja "parče" zemljišta u privatnom vlasništvu u Njujorku veliko je, otprilike, kao jedno obično parče pice.

"Hesov trougao" (The Hess' Triangle) smatra se najmanjom privatnom parcelom u "Velikoj jabuci", i iza sebe ima priču čiji počeci datiraju stotniak godina unazad.

Tokom 1910. godine, tristotinak objekata u Njujorku srušeno je kako bi ulice mogle da budu proširene. Dejvid Hes, vlasnik jedne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sedmospratne stambene zgrade, nije hteo da prihvati odluku od napuštanju svog poseda, pa je tužio gradske vlasti Njujroka.

Spor je izgubio, a nedugo zatim, Hes je i umro. Njegova deca, međutim, primetila su da postoji jedan delić njihovog nekadašnjeg imanja koji nije bio obuhvaćen radovima na proširivanju ulice. Tehnički gledano, taj trougao je još uvek bio imovina porodice Hes.

Na tom mestu, Dejvidovi naslednici postavili su mozaik sa natpisom: "Vlasništvo imanja porodice Hes koje nikada nije bilo opredeljeno za javne namene".

Taj napis i danas stoji na uglu Sedme avenije i Ulice Kistofer, u njujorškom Vest Vilidžu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najmanji privatni posed u Njujorku: Parcela veličine parčeta pice

Izvor: Vesti-online.com, 24.Apr.2017

Da li možete da zamislite privatni posed velik koliko i jedno parče pice? Upravo jedan takav nalazi se u Njujorku, i to je ujedno najmanje parče zemlje u "velikoj jabuci" koje je u privatnom vlasništvu...Naime, priča o tom komadu zemlje datira još od prve polovine 20. veka. Tako je tokom 1910....

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.