Jak dolar i pad cena nafte umanjili potražnju za dijamantima

Izvor: Blic, 01.Maj.2016, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jak dolar i pad cena nafte umanjili potražnju za dijamantima

Globalna tražnja za dijamantima opala je prošle godine za dva odsto, pošto su kupci u Rusiji i na Bliskom istoku bili pogođeni jakim dolarom i kolapsom prihoda od prodaje nafte, što je neutralisalo rekordnu tražnju u SAD, javlja njujorška agencija "Blumberg".

Ukupna prodaja poliranih dijamanata smanjena je na 79 milijardi dolara u prošloj godini sa 81 milijarde dolara iz 2014. godine, prema izveštaju najvećeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svetskog proizvođača dijamanata "De Bersa".

Istvoremeno, tražnja u SAD, koje su najveći svetski potrošač dijamanata, porasla je pet odsto, na istorijski maksimum od 39 milijardi dolara.

Prošla godina je, kako se navodi u izveštaju, bila teška za ovu industriju van SAD, jer je dolar ojačao za devet odsto prema korpi ostalih deset vodećih svetskih valuta, što je dijamante učinilo skupljim sa kupce koji koriste druge valute.

Isto tako, cena nafte tipa "brent" pala je najniži nivo za više od decenije, što je umanjilo prihode zemalja zavisnih od "crnog zlata".

Cene nebrušenih dijamanata su prošle godine pale za 18 odsto, što je najveća stopa pada od finansijske krize iz 2008. godine i posledica je slabije tražnje, prenosi "Blumberg".

Prodaja dijamanata u Kini porasla je prošle godine za jedan odsto, na deset milijardi dolara, saopštio je "De Bers".

Za ovu godinu, "De Bers" prognozira "pozitivnu, ali prigušenu tražnju".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.