Iran i svetske sile nastavljaju pregovore

Izvor: VOA, 18.Sep.2014, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran i svetske sile nastavljaju pregovore

Iran je saopštio da je posvećen postizanju sporazuma o svom nukelarnom programu sa SAD i pet svetskih sila, koji treba da se nastave ove nedelje. Stejt department je objavio da će bilateralni razgovori američkih i iranskih diplomata biti održani do kraja dana u Njujorku, a da zvanični pregovori počinju sutra.

Analitičari ne veruju da su šanse velike da dve strane ostvare napredak pre 24. novembra koji je određen kao >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << krajnji rok.

Međutim, ministar spoljnih poslova Irana Džavad Zarif, koji se danas u Njujorku sastao i sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki-munom, tvrdi da Iran ima želju da se to pitanje reši.

On je doduše tokom jučerašnjeg govora u Savetu za spoljnopolitičke odnose poručio da pregovore kompliku SAD, koje su - kako se izrazio "opsednute sankcijama". Dve strane su prošle godine postigle prelazni sporazum da SAD umanje sankcije Iranu u zamenu za suspenziju programa obogaćivanja uranijuma.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.