Irak: 0 presuda za ubistva novinara

Izvor: B92, 17.Apr.2014, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak: 0 presuda za ubistva novinara

Njujork -- U Iraku je ubijeno 100 novinara tokom poslednje decenije, ali niko nije osuđen za te zločine.

Organizacija koja se zalaže za slobodu medija, Komitet za zaštitu novinara, saopštila je da se Irak i dalje nalazi na prvom mestu u svetu po nerešenim ubistvima novinara.

U svom godišnjem izveštaju, koji je juče objavljen, organizacija sa sedištem u Njujorku, stavila je Irak na prvo mesto već >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sedmu godinu za redom, ističući da je tamo ubijeno 100 novinara tokom poslednje decenije, a da niko nije osuđen.

U izveštaju se navode četiri nova ubistva novinara u drugorangiranoj Somaliji, gde su novinari, prema podacima Komiteta za zaštitu novinara, bili meta na zastrašujućem nivou i da je samo jedna osoba osuđena u ukupno 27 slučajeva ubistava.

Lista uključuje 13 zemalja u kojima je najmanje 5 slučajeva ostalo nerešeno od 2004. godine.

Sirija se pojavila ove godine na listi po prvi put, sa sedam novinara ubijenih u namernim napadima i bez suđenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.