HR: Šešelj tema i na sednici vlade

Izvor: B92, 26.Nov.2014, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HR: Šešelj tema i na sednici vlade

Istupi Vojislava Šešelja bili su tema na sednici hrvatske vlade, na kojoj je premijer Zoran Milanović rekao da je vlada u vezi sa njim uradila sve što je mogla.

Vlada je u okviru svojih nadležnosti reagovala na odluku Haškog suda o puštanju na slobodu, kako je Milanović rekao, ozloglašenog optuženika za ratne zločine

"Vlada povodom takve odluke Haškog suda ima inicijativu preko stalne misije u Njujorku, a i drugim kanalima", rekao je Milanović. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić rekla je da je slučaj Šešelj u nadležnosti Haškog tribunala i, posredno, Saveta bezbednosti UN, i da je Hrvatska reagovala odmah pošto je Haški sud doneo tu odluku, "bez obzira na marginalnost same osobe".

Reagovali smo zbog Šešeljevih izjava koje su upućivane direktno u hrvatske medije, "s namerom narušavanja bolje regionalne saradnje i narušavanja odnosa između društava", objasnila je Pusićeva.

"Obavešteno je Veće za spoljne poslove EP zbog toga što je u njihovoj nadležnosti evropski proces u zemljama regije, a ovakvo divljanje direktno šteti i unazađuje odnose u regiji", naglasila je Pusićeva.

Ona je navela da je potrebu da predstavnik EU učestvuje na raspravi u Savetu bezbednosti o Haškom tribunalu, 10.decembra, predložila u razgovoru s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini "s obzirom na specifičnu situaciju, a to je unazađivanje evropskog procesa".

"Nadam se da ćemo podstaći kolege iz EU da se uključe i osude na relevantnom mestu takvo ponašanje, odnosno da se zatraži od vlasti u Srbiji da se distanciraju od takvih (Šešeljevih) izjava, upravo zato da potvrde evropski put i koliko je moguće neutralizuju negativni efekt koji ekscesno ponašanje ima na odnose u regiji", rekla je Pusićeva, prenosi Hina.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Piter Galbrajt: Bilo bi u redu da je Šešelj umro u zatvoru

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Nov.2014

ZAGREB - Odluka Haškog suda da pusti na slobodu Vojislava Šešelja nije pravična nego tragična jer je Šešelj jedan od najvećih ratnih zločinaca rata u bivšoj Jugoslaviji, rekao je u srijedu u Zagrebu senator u američkoj saveznoj državi Vermontu Piter Galbrajt, koji je u vrijeme Domovinskog...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.