Gutereš: Glavni zadatak UN sprečavanje ratova

Izvor: N1 televizija, 10.Jan.2017, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gutereš: Glavni zadatak UN sprečavanje ratova

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je u utorak izjavio da je glavni zadatak ove svetske organizacije da spreči ratove u svetu.

U svom prvom obraćanju pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku, Gutereš je apelovao na uvođenje promena u pogledu strategije, strukture i organizacije unutar Ujedinjenih nacija.

Naglasio je takođe da su glavni prioriteti UN uspostava globalnog mira i sigurnosti.

Podsetio >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je da se milioni ljudi u zemljama gde se vode oružani sukobi nadaju u pomoć i podršku Savetabezbednosti.

Upozorio je da se umesto na rešavanje sukoba i kriza bespotrebno troši previše vremena i sredstava.

"Ljudi, s druge strane, plaćaju veliku cenu", istakao je Gutereš, dodajući kako UN mora da uvede novi pristup u svom globalnom delovanju.

Na kraju je istakao kako je propušteno mnogo prilika za sprečavanje sukoba i kriza, najviše zbog, kako je rekao, međusobnog nepoverenja zemalja članica UN.

"Potrebno je da UN ojača svoj ugled i uticaj, pokaže autoritet i prvenstveno se posveti uspostavi mira u svetu", poručio je Gutereš u obraćanju prisutnima.

Podsetimo, Gutereš, bivši premijer Portugala, 1. januara je preuzeo funkciju generalnog sekretara UN od Ban Ki Muna.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.