Ebola došla u Njujork

Izvor: Mondo, 24.Okt.2014, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ebola došla u Njujork

Njujorški lekar, koji se nedavno vratio iz zapadne Afrike, inficiran je virusom ebole, izjavio je gradonačelnik Njujorka Bill de Blasio (Bil de Blazio).

Foto: AP/Michael Duff

Lekar (33), koji je u Gvineji lečio pacijente, prvi je slučaj infekcije u najvećem gradu u Sjedinjenim Državama i četvrti slučaj u toj zemlji, preneo je RSE.

Njujorški zvaničnici su saopštili da je doktor Kreg Spenser (Craig Spencer) koristio metro i džogirao >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << pre nego je počeo da se oseća loše.

"Nema razloga da se Njujorkčani brinu", rekao je De Blasio novinarima i dodao da je grad od 8,4 miliona stanovnika sve pripremio u slučaju da dođe do nove infekcije.

Lekar Spenser se nalazi u karantinu jedne bolnice u njujorškoj četvrti Menheten.

Trenutno, za samo troje ljudi u SAD je utvrđeno da su zaraženi, a jedno lice je u međuvremenu preminulo - Liberijac iz Dalasa.

Registrovan je i prvi slučaj ebole u Maliju, saopštio je ministar zdravlja Malija Ousmane Kone.

Mali je postao šesta zemlja Zapadne Afrike pogođena epidemijom ove smrtonosne bolesti, javio je Rojters.

Ministar Kone je na nacionalnoj televiziji saopštio da je ebola registrovana kod jedne dvogodišnje devojčice koja je nedavno doputovala iz susedne Gvineje gde je epidemija ebole započela, preneo je Rojters.

Ebola i dalje predstavlja globalnu opasnost, saopštila je juče Svetska zdravstvena organizacija (SZO), izrazivši posebnu zabrinutost za zemlje najteže pogođene epidemijom smrtonosnog virusa, Gvineju, Liberiju i Sijera Leone.

"Situacija u tim zemljama i dalje je veoma zabrinjavajuća. Komitet jednoglasno smatra da ovaj događaj i dalje predstavlja opasnost po javno zdravlje od međunarodnog značaja", navodi u saopštenju SZO.

U epidemiji ebole je od početka godine umrlo najmanje 4.877 ljudi.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Ebola i u Njujorku

Izvor: Politika, 24.Okt.2014

Samo što se stišala panika zbog slučajeva u Dalasu, stigla je vest o zaraženom lekaru u najvećem gradu SAD..Američki lekar koji se u Africi starao o pacijentima obolelim od ebole zaražen je ovim virusom i nalazi se u bolnici u Njujorku – vest je koja je juče obišla Ameriku, podstičući strah...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.