Brodvejska sezona oborila sve rekorde

Izvor: B92, 27.Maj.2015, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brodvejska sezona oborila sve rekorde

Njujorška pozorišna scena zabeležila je svoju dosad najuspešniju sezonu, oborivši kako rekord zarada, tako i rekord posećenosti.

Strukovno udruženje Brodvejska liga saopštilo je da je zarada na blagajnama u sezoni 2014.-2015. porasla za 7,6 odsto i iznosila 1,36 milijardi dolara, a da je posećenost povećana za 7,3 odsto u odnosu na prethodnu sezonu i dostigla 13,1 milion gledalaca.

Ovi odlični rezultati postignuti su pre svega zahvaljujući mjuziklima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao što su "The Lion King" (koji je sa 101,9 miliona dolara oborio rekord zarade jednog spektakla u toku jedne sezone), "Wicked" i "The Book of Mormon".

Kako prenosi BBC, cena prosečne karte za mjuzikl iznosi 177,30 dolara, a za pozorišnu predstavu 153,40 dolara.

Brodvejskom uspehu umnogome je doprinelo i učešće nekoliko trenutno najpoznatijih holivudskih zvezda, poput Bredlija Kupera koji je igrao u "Čoveku slonu", Helen Miren u ulozi kraljice Elizabete II u "Audijenciji" i Hjua Džekmena u "Reci' (The River).

Tokom sezone je prikazano 37 produkcija, uključujući 10 novih mjuzikla i 11 novih pozorišnih komada.

"Bila je to neverovatna sezona za Brodvej. Oduševljena sam što smo uspeli da oborimo sve te rekorde", rekla je Šarlot Sent Martin, predsednica Brodvejske lige koja zastupa vlasnike pozorišta, operatere, producente, voditelje i menadžere.

"Već godinama govorima da na Brodveju ima za svakog po nešto. A dokaz tome je upravo porast posećenosti od 13 odsto u poslednje dve godine", istakla je ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.