Advokati Brauna: Proces nepravedan

Izvor: B92, 25.Nov.2014, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati Brauna: Proces nepravedan

Advokati porodice Majkla Brauna osudili su kao nepravedan sudski proces u kojem nije podignuta optužnica protiv policajca Darena Vilsona.

"Ovaj proces je nepravedan i protiv njega se treba žaliti", rekao je novinarima advokat Bendžamin Kramp, jedan dan posle odluke porote da se ne podigne optužnica protiv Vilsona, preneo je AFP.

Posle odluke porote, u gradu Fergusonu izbili su nasilni protesti u kojima je zapaljeno više zgrada i automobila, više od 80 osoba uhapšeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a osam povređeno.

Protesti su se, posle Fergusona, ubrzo proširili i na veće američke gradove, uključujući Njujork, Los Anđeles, Čikago i Vašington, ali nije bilo izveštaja da je u njima bilo nereda.

Kramp je rekao da su njegov tim i on detaljno izneli svedočenja na poroti koja je bila iza zatvorenih vrata, o događaju iz 2. avgusta kada je ubijen Braun.

"Sve smo detaljno obradilo i videli kako je kompletan proces bio nepravedan", rekao je advokat.

On je kritikovao način na koji je Vilson bio unakrsno ispitivan pred porotom u septembru, rekavši da bi "student prve godine prava bolje odradio posao".

Advokati porodice Majkla Brauna su, kako je javio Rojters, na današnjoj pomalo haotičnoj konferenciji za novinare osudili nasilne proteste, ali i sudski proces u kojem policajac nije optužen.

Braunov otac, Majkl Braun stariji, nameravao je da kratko govori na konferenciji, ali je odustao.

Odluku o nepodizanju optužnice protiv policajca sinoć je objavio tužilac okruga Sent Luis Bob Mekalak. Velika porota, u kojoj je bilo devet belaca i troje Afroamerikanaca, zasedala je svake nedelje od 20. avgusta kako bi razmotrila dokaze.

Za podizanje optužnice protiv Vilsona bilo je neophodno da za to glasa najmanje devet porotnika.

Američko ministarstvo pravde sprovodi istragu o eventualnom kršenju građanskih prava koja bi mogla rezultirati podizanjem federalne optužnice, navodi AP.

Advokati policajca Darena Vilsona, koji je u avgustu ubio 18-godišnjeg Majkla Brauna, saopštili su danas da veruju da je odluka porote pravična.

Advokati su objavili saopštenje u kom se Vilson (28) zahvaljuje svima koji su ga podržavali, prenela je agencija AP.

Incidenti koji su se desili u Fergusonu, a zatim proširili po drugim gradovima SAD, pokazali su da jaz između većine belaca i Afroamerikanaca i dalje postoji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nastavljeni protesti zbog Brauna

Izvor: B92, 25.Nov.2014

Protesti zbog odluke da se ne podigne optužnica protiv policajca koji je u Fergusonu ubio nenaoružanog afroameričkog mladića, nastavljeni su i danas...Protestujući zbog jučerašnje odluke porote u gradu Fergusonu, država Misuri, da se ne podigne optužnica protiv policajca Darena Vilsona, koji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.