3. Queer New York

Izvor: SEEcult.org, 19.Sep.2014, 04:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

3. Queer New York

Svetskom premijerom predstave “Pomutnje” reditelja Branka Brezovca, počelo je treće izdanje festivala Queer New York, koji hrvatsko udruženje Domino organizuje po ugledu na nekadašnji Queer Zagreb.

Predstava “Pomutnje”, premijerno izvedena 17. septembra u Abrons Art centru, zasnovana je na predlošku romana “Pomutnje gojenca Törlessa” austrijskog pisca Roberta Musila, a čvrsto se oslanja i na muzičku pozadinu koja određuje ritam celog tog >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << komada, podeljenog u dva dela – prvi deo uz zvukove 2. simfonije kompozitora Peterisa Vasksa iz Letonije, a drugi dao uz finalnu scenu Vagnerove opere “Siegfried”, dok se završava filmom Ivana Ladislava Galete.

Brezovčeva predstava je koprodukcija Domina, Eurokaza i Akademije dramskih umetnosti u Zagrebu, a zauzima posebno mesto u programu trećeg festivala Queer NY koji ispituje pitanja drugačijeg i queera u savremenim izvođačkim umetnostima, predstavljajući umetnike iz čitavog sveta.

U projektu “Pomutnje”, koji je započet početkom ove godine, učestvuju studenti glume i pozorišne režije, kao i filmskog odseka Akademije dramske umetnosti u Zagrebu. Glavne uloge tumače Hrvojka Begović, Romano Nikolić, Adrian Pezdirc i Domagoj Janković.

Pomutnje” će biti igrane u Njujorku i naredna četiri dana, a hrvatska premijera biće 2. oktobra, u sklopu Queer Zagreb sezone.

Američke premijere imaće na festivalu Queer New York i predstave bugarskog umetnika Ive Dimcheva, američke umetnice Marisse Perel, indijske koreografkinje Sujate Goel i španskog interdisciplinarnog umetnika Abela Azcone.

Ostali hrvatski umetnici koji učestvuju su Bruno Isaković, Ana Vnučec i Siniša Labrović.

Isaković će takođe premijerno prikazati novu plesnu predstavu, koju već dva meseca radi u Americi sa dve američke plesačice.

Poseban segment festivala čine holandski umetnici, koji će uz svoje izvedbe održati i radionice i predavanja.

Festival će ugostiti pedesetak umetnika iz Indije, Nemačke, Francuske, Izraela, Holandije, Kolumbije i Španije, uz brojne umetnike iz SAD.

Festival Queer NY se održava do 29. septembra u prostorima sa kojima Domino već niz godina sarađuje, među kojima su Abrons Art Center, The Chocolate Factory Theater, Grace Exhibition Space & Gallery, kao i kultni teatar La MaMa i Leslie Lohman Museum of Gay and Lesbian Art.

Festival je nastao na idejama i konceptu Queer Zagreba, a naišao je od samog početka na veliko zanimanje publike i medija u najvećem američkom gradu.

Queer NY je jedini takav poduhvat bilo koje hrvatske umetničke organizacije ili udruženja u kulturi.

Domino, osim festivala u Njujorku, redovno organizuje i festivale u drugim zemljama, pa je tako u martu održan veći festival u Onassis centru u Grčkoj, krajem godine biće održan u Brazilu, a sledeće godine je planiran u Berlinu i, naravno, ponovno u Njujorku.

Festival Queer New York, kao i druge festivale Domina u Hrvatskoj i svetu, umetnički vodi Zvonimir Dobrović.

Zbog svog angažmana u Njujorku, Dobrović je pozvan i da kurira deo sezone kultnog njujorškog teatra La MaMa sledeće godine, što će, kako je navelo udruženje Domino, sigurno otvoriti mnoga druga vrata toj organizaciji i hrvatskim umetnicima za druge međunarodne projekte.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.