Zagrli za retke bolesti u Nišu

Izvor: RadioCity.rs, 27.Feb.2015, 21:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zagrli za retke bolesti" u Nišu

Do sada je identifikovano preko 6 000 različitih retkih bolesti, koje samo u Evropi najdirektnije utiču na svakodevni život više od 30 miliona osoba. Složena priroda ovih bolesti, uparena sa ograničenim pristupom lečenju i drugim uslugama, znači da su članovi porodica često prvi izvor solidarnosti, podrške i nege za obolele.

Obeležavanje Međunarodnog dana retkih bolesti trajaće od 26. do 28. februara, a programom je predviđeno da, drugi put zaredom, predstavnici NORBS-a >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << građanima u Nišu približe probleme sa kojima se u Srbiji suočavaju oboleli od retkih bolesti. Međunarodni dan retkih bolesti obeležava se pod sloganom "Živeti sa retkom bolešću - iz dana u dan, zajedno".

Tema Dana retkih bolesti 2015 "Živeti sa retkom bolešću" odaje počast milionima i milionima roditelja, braće i sestara, rođaka i prijatelja na čije su svakodnevne živote uticale retke bolesti i koji žive iz dana u dan, zajedno sa obolelima od retkih bolesti.

U subotu, 28. februara, ispred Tržnog centra Kalča od 11 sati biće postavljen pult gde će zainteresovani građani moći bliže da se informišu o brojnim pitanjima vezanim za oblast retkih bolesti. 
„Pridružiće nam se i pomagati volonteri Komiteta za međunarodnu saradnju studenata medicine, a aktivno učešće i prisustvo potvrdio je prof. dr Dušan Milisavljević, narodni poslanik iz Niša i član Odbora za zdravlje Skupštine Srbije. Takođe, u dogovoru sa udruženjima obolelih od retkih bolesti iz regiona, pokrenuta je kampanja "Zagrli za retke bolesti" koja se sastoji u pozivu NORBS-a javnosti da fotografije zagrljaja sa sebi dragim osobama šalju na Facebook stranicu ili e-mail office@norbs.rs koje će biti objavljene na sajtu i Facebook stranici organizacije“, poručuju organizatori.

Cilj ove kampanje je podizanje svesti javnosti o retkim bolestima i prikupljanje što većeg broja fotografija kojima će se iskazati podrška svim osobama sa retkim bolestima i njihovim porodicama.

Finale ove akcije biće grupni zagrljaj 28. februara u podne u četiri grada u Srbiji, među kojima je i Niš. Na taj način uz 'zagrljaje' iz gradova regiona biće iskazana snažna podrška obolelima i njihovim porodicama i poslata poruka insitucijama o potrebi rešavanja nagomilanih problema ove marginalizovane grupe građana Srbije.
Organizatori pozivaju obolele od retkih bolesti i članove njihovih porodica i rodbine, ali i muzičare, književnike, glumce, novinare, političare, lekare, farmaceute, sportiste, preduzetnike, nevladine organizacije i sve ostale građane da im se pridruže u subotu, 28. februara tačno u podne, „i da u što većem broju budemo na navedenoj lokaciji, da se snažno zagrlimo, fotografišemo i budemo deo desetina miliona ljudi širom sveta koji će tada obeležavati Dan retkih bolesti“.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.