Ventiliranje u petak i subotu

Izvor: RadioCity.rs, 07.Okt.2015, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

''Ventiliranje'' u petak i subotu

Psihološko savetovalište za studente pri Studentskom kulturnom centru Niš, a u saradnji sa Savezom studenata Univerziteta u Nišu, 3. Sajam mentalnog zdravlja pod sloganom “Ventiliranje', organizuje  9. oktobra u holu Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu, u periodu od 16 do 19 sati. 

U okviru Sajma, po završetku programskog dela, od 19 do 21 sat, održaće se i psihodramska radionica, koju vode Jelena Jovanović i Aleksandra Popović, psiholozi i psihodramski terapeuti >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << u edukaciji. 
Sutradan, 10. oktobra, na sam dan posvećen očuvanju i zaštiti mentalnog zdravlja održaće se i ulična akcija koja će pratiti opšti koncept i ideju sajma.
MENTALNO ZRAVLjE JE VAŽNO
Koncept Sajma mentalnog zdravlja zasnovan je na predstavljanju svakodnevnih mogućnosti koje možemo iskoristiti za očuvanje sopstvenog mentalnog zdravlja i prevenciju mnogih problema i poremećaja u stresnoj današnjici. Ove godine, sajam će biti posvećen temama: anksioznost, depresivnost i bes, koje su prepoznate kao najčešće problemske teme kod mladih osoba.
„Naš cilj je postizanje prepoznavanja i razumevanja ovih stanja kod sebe i kod bliskih osoba, i destigmatizacija istih, ali i ponuda adekvatnih načina na koje se osećanja mogu “ventilirati” što će doprineti očuvanju mentalnog zdravlja. Ove godine kroz aktivnosti ponuđene na Sajmu mentalnog zdravlja i kroz interakciju sa volonterima Psihološkog savetovališta za studente želimo da podstaknemo mlade da prepoznaju, dožive i ventilaraju određena emocionalna stanja. Želimo da im pošaljemo poruku da je MENTALNO ZRAVLjE VAŽNO i da im predložimo da se bave sobom“. poručuju organizatori. 

Tri osnovne poruke: Prepoznaj i doživi, Ventiliraj, Ako ne možeš sam – ne moraš, biće poslate  mladima na sledeći način:
Prepoznaj i doživi
„U svakoj od celina mladima nudimo mogućnost da, u izvedbi glumaca Akademskog pozorišta SKC-a Niš, prepoznaju i shvate određena stanja, te da kroz niz aktivnosti preispitaju svoja osećanja i šta je ono što sa njima rade kada ih i sami dožive“.
Ventiliraj
„Prepoznavanje i doživljaj negativnih emocija zahteva pronalaženje nekog “ventila” koji bi doveo do oslobađanja napetosti i negativne energije. Na sajmu će učesnicima biti predstavljene neke aktivnosti, poput plesa, umetničkog izražavanja, sportskih aktivnosti kao naš predlog u nizu alternativa koje mladima u svakodnevnom životu mogu pomoći pri unapređenju svog mentalnog zdravlja“.

Ako ne možeš sam – ne moraš
„Važno je imati na umu da je sasvim u redu potražiti pomoć onda kad osetimo potrebu za njom. Na sajmu mentalnog zdravlja ove godine će u svakom od četiri sektora biti i štand psihologa sa kojima će mladi moći da porazgovaraju o određenom stanju i onome što su doživeli, ili o bilo čemu što se u tom trenutku bude pojavilo kao njihova potreba“.
Učesnici su: Akademsko pozorište SKC-a Niš, Plesni klub Sving,  Akademija KI, Udruženje građana “Rukotvorine Balkan”, Psihološko savetovalište za student pri SKC-u Niš, Psihološko savetovalište Univerziteta Bijeljina, Centar Self Niš i Psihosfera centar Niš.

Nastavak na RadioCity.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.