U niškom zatvoru otvoren tekstilni pogon

Izvor: JužneVesti.com, 24.Okt.2016, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U niškom zatvoru otvoren tekstilni pogon

Tekstilni pogon u kojem se šije odeća i oprema za sve zatvore u Srbiji, ali i uniforme za sudsku stražu, otvoren je pre dvadesetak dana u niškom “KP Doma”. U njemu radi šezdesetak osuđenika.

70% radova na izgradnji prostorija u kojima šiju, kaže upravnik niškog zatvora Aleksandar Grbović, obavili su osuđenici i zaposleni u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ). Time je država, kaže on, uštedela 29 miliona dinara.

Zatvorenici sada šiju opremu za sve >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << zatvore u Srbiji.

Šijemo sve: od odeće, preko peškira, dušeka i jastuka za svih 11.000 osuđenih lica u Srbiji. Od pre 2 meseca potpisali smo ugovor sa Ministarstvom pravde, pa smo počeli da šijemo uniforme i za sudsku stražu, za sve sudove u Srbiji - kaže on.

Koliko je ovo isplativo, Aleksandar Grbović demonstrirao je na primeru sudske uniforme, koja se ranije nabavljala po ceni od desetak hiljada dinara, dok izrađena u niškom zatvoru, sa svim obeležjima, košta 2.650 dinara.

Trenutno radi šezdesetak osuđenika u jednoj smeni, a uskoro ćemo početi da radimo i trosmenski - najavio je Grbović.

Ovo je prvi pogon, kako kaže, koji se od 1968. godine sagrađen u bilo kojoj vaspitno-popravnoj ustanovi.

Nekada je, naglašava Grbović, niški zatvor bio jedan od najgorih na Balkanu, sa ogromnim deficitom, dok je danas prihod KPZ-a, do septembra ove godine blizu milion evra.

Plaćamo sve u zakonskim rokovima, neke stvari plaćamo i avansno, deo novca izdvajamo za investicije, uglavnom za poboljšanje standarda osuđenih lica, jer smo to po zakonu obavezni. Kupujemo  dosta mašina. Preko 40 smo ih kupili do sada - naglašava upravnik.

Sa druge strane, zatvorenicima, navodi Grbović, znači rad u ovim pogonima.

Zatvorenicima je najvažnije da im prođe vreme. Ovo im znači svakodnevnu obavezu, rade 8 sati dnevno i još prime i neku platu - istakao je Grbović.

Grbović kaže da su pojedini osuđenici angažovani i na projektu Novi Niš, gde uklanjaju šut, cigle i raščićavaju teren.

Plata zatvorenika je, prema zakonu, 20% od minimalne cene rada po satu, i iznosi od 2.500 do 4000 dinara.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.