Totalni diktat održan prvi put u Nišu

Izvor: RadioCity.rs, 06.Maj.2015, 09:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Totalni diktat održan prvi put u Nišu

Totalni diktat održan je u subotu 18. aprila, u Gimnaziji Svetozar Marković. Totalni diktat - međnarodna popularizacija ruskog jezika, održava se u raznim gradovima sveta. Ove godine ih je bilo 500 u 60 zemalja, u kojima su organizovane platforme gde se mogao pisati diktat. Autor teksta međunarodne akcije "Totlani diktat" ove godine bio je doktor filoloških nauka Jevgeniji Vodolaskin. On je stručnjak za staru rusku književnost, saradnik Puškinskog Doma, nosilac glavne nagrade ruskog Nacionalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << književnog konkursa "Velika knjiga" .

Jevgenij Vodolaskin (1964.) jedan je od najosobenijih glasova savremene ruske proze. Na srpski jezik su prevedeni njegovi romani Lavr (2013), Solovjov i Larionov i Otimanje Evrope (2010), koji su i među našim čitaocima već stekli brojne poklonike.
U raznim gradovima širom sveta svake godine organizuje se po nekoliko platformi gde može da se dođe i napiše Totalni diktat, a ove godine Totalni diktat svi koji vole ruski jezik mogli su pisati u Gimnaziji "Svetozar Marković" u Nišu, koja je svim zainteresovanima omogućila da učestvuju u ovoj sve popularnijoj akciji.

Tako su na poziv poznate niške Gimnazije svi zainteresovani bez obzira na to koliko dobro poznaju ruski jezik došli i učestvujući u Totanom diktatu postali deo velike međunarodne porodice ljudi koji vole i poštuju ruski jezik i kulturu. Totalni diktat se po tradiciji održava u aprilu, a ove godine je ceo svet pisao ruski 18. aprila.
"Totalni diktat" u niškoj Gimnaziji počeo je tacno u 14 h. U prvom delu su se organizatori diktata obratili učesnicima i poželeli im sreću, a to isto je učinio i sam autor teksta. Jevgenij Vodolaskin je zatim pročitao tekst, nakon čega je profesor ruskog jezika Marija Kostić diktirala tekst prisutnima. Svi učesnici će dobiti sertifikate 14. maja.

Pored učenika Gimnazije Svetozar Marković i Prve niške gimnazije "Stevan Sremac", učestvovali su i studenti sa Filozofskog fakulteta kao i iz Rusko-srpskog humanitarnog centra. Predsednik ekspertne komisije bila je profesor ruskog jezika Zora Lekić koja je u uvodnom delu objasnila gramatička i pravopisna pravila.

Pored Niša u Srbiji TD je organizovan u Novom Sadu i Bajinoj Bašti. 
Za direktni prenos bila je zadužena kompanija TTK iz Irkutska, Novosibirska i Moskve. Više informacija na http://totaldict.ru/cities/Nis.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.