Sposobni za biznis: Osuđenici u niškom zatvoru šiju uniforme

Izvor: NiskeVesti.rs, 24.Okt.2016, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sposobni za biznis: Osuđenici u niškom zatvoru šiju uniforme

U Kazneno-popravnom zavodu u Nišu otvoren je novi tekstilni pogon. U njemu 60 zatvorenika šije uniforme za potrebe svih zatvora u Srbiji, ali i uniforme za radnike obezbeđenja u sudovima. U planu je i da se u niškom zatvoru proizvode i HTZ uniforme, kao i radna odela za medicinske radnike, najavio je upravnik KPZ u Nišu, Aleksandar Grbović.

U novom tekstilnom pogonu osuđenici sada rade u jednoj smeni, koja traje osam radnih sati. Kako kažu zadovoljni su što šiju uniforme, >> Pročitaj celu vest na sajtu NiskeVesti.rs << jer su naučili zanat za koji će dobiti i sertifikate.
„Ovako brže prolazi dani, a zanat koji sam ovde naučio značiće mi mnogo da se po izvršenju kazne brže zaposlim“, rekao nam je, dok je bez prestanka radio za šivaćom mašinom, jedan od osuđenika niškog zatvora.

Jedan deo uniformi koje se trenutno šiju u KPZ Niš
Novi tekstilni pogon ima kapacitet da šije sve proizvode od platna za 11.000 osuđenih lica u Srbiji i samo je jedna od novih investicija zatvora u koji je do sada uloženo 300 miliona dinara.
Do pre tri godine niški Kazneno-popravni zavod bio je u blokadi uz ogromna dugovanja. Danas ostvaruje prihode, a osuđenici proizvode sve, od hrane do nameštaja, kaže upravnik zatvora Aleksandar Grbović.
U KPZ se godišnje obuči oko 250 osuđenika za 15 različitih zanimanja za koja dobijaju validnu diplomu.
„Ovo je prvi pogon od 1968. godine koji je napravljen u bilo kojoj ustanovi za izvršenje krivičnih sankcija u Srbiji. 70 odsto radova izgradnje uradila su osuđena lica, čime je država na taj način uštedela 29 miliona dinara. Tako da je izgradnja tekstilnog pogona umesto 79 miliona dinara, koštala 50. Pored novog tekstilnog pogona, radi i štamparija. Proizvodimo oko 320 proizvoda i sarađujemo sa više od 60 privrednih subjekata“ dodaje Grbović.
Proces izgradnje tekstilnog pogona u KPZ Niš
Grbović dodaje da će novi tekstilni pogon uskoro raditi u tri smene sa oko 180 radnika, jer su planovi da osuđenici šiju i HTZ uniforme, ali i radna odela za medicinske radnike. Jedna uniforma proizvedena u niškom zatvoru za sudsku stražu iznosi 2.650 dinara sa PDV-om, a ranije je Ministarstvo pravde za tu istu uniformu plaćalo više od 10.000 dinara.

Proizvodi od nameštaja u KPZ Niš
U protekle dve godine u niškom zatvoru su kompletno renovirana dva paviljona, kao i crkva Svetog kralja Stefana Dečanskog iz 1934. godine koju su oslikali sami osuđenici.
U okviru Kazneno-popravnog zavoda profesori i nastavnici OŠ „Lela Popović“ u Mikljkovcu dolaze u krug zatvora i školuju osuđenike koji nisu završili osnovnu školu.
„Zahvaljujući komercijalnim ugovorima sa privrednicima KPZ za devet meseci ove godine ostvarili smo prihode od milion evra. Pozivam privrednike da sarađuju sa nama, jer je osnova razlika u ceni rada koja je mnogo niža u našoj nego u drugim preduzećima koja se bave ovakvom proizvodnjom. Svako ko želi da radi sa nama bez obzira da li je fizičko ili privredno lice potrebno je da KPZ-u uputi zahtev, onda mi dajemo ponudu i sklapamo ugovor koji se odnosi na veću proizvodnju naših proizvoda“, kaže Grbović.
Novi tekstilni pogon KPZ Niš
Trenutno u KPZ u Nišu ima 1.550 osuđenih lica, a na nekom od poslova u tekstilnom, drvnom, metalskom i poljoprivrednom pogonu svakodnevno radi oko 1.000 osuđenika.

Renovirana crkva Svetog kralja Stefana Dečanskog u KPZ Niš

Nastavak na NiskeVesti.rs...






Povezane vesti

U niškom zatvoru otvoren tekstilni pogon

Izvor: JužneVesti.com, 24.Okt.2016

Tekstilni pogon u kojem se šije odeća i oprema za sve zatvore u Srbiji, ali i uniforme za sudsku stražu, otvoren je pre dvadesetak dana u niškom “KP Doma”. U njemu radi šezdesetak osuđenika...70% radova na izgradnji prostorija u kojima šiju, kaže upravnik niškog zatvora Aleksandar Grbović,...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NiskeVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NiskeVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.