Semački izvor, nekad i sad

Izvor: JuznaSrbija.info, 24.Apr.2015, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Semački izvor, nekad i sad

Ovako danas izgleda vekovni Semački izvor, kladenac sa kog je deda Proka Filipović, solunac pio vodu i živeo 105 godina. Sa tog izvora se snabdevao ceo zaseok Semča – Luka, koji je nekada imao 25 domova, sa preko 120 stanovnika. Dodamo li tu i poveći broj grla stoke, ne možemo ni zamisliti koliko je živih bića koristilo vodu sa izvora.

Drevni kladenac je izgubio svoju funkciju sedamdesetih godina prošloga veka, izgradnjom lokalnog vodovoda, ali je i dalje bio omiljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << svratište putnika namernika, radnika u polju i putnika koji tu čekaju autobus u pravcu Niša ili Babušnice.

Izgradnjom novog puta na relaciji Ličje – Ravna Dubrava, preko zaseoka Luka, zanemaren je stari put pored izvora. No, dok se gradilo, materijal se vukao tim starim putem a skretalo se pored izvora do trase u zaseoku. Potočić pored izvora, u koji je oticala voda, imao je propust od betonskih cevi kojeg su oštetila teška vozila i mašine. Kiše su doprinele da potočić nabuja, pa je izvor poplavljen, napravljena bara koja se preliva preko puta i propusta i odleva dalje.

Dakle, dobro je što se izgradio novi put, ali je upropašćen vekovni izvor, ucrtan u svim vojnim kartama. To se mora popraviti!  I ko bi drugi, no onaj ko je i prouzrokovao štetu - izvođač radova na tom putu! A radove je izvodilo PZP Niš, uz angažovanje od strane JP *Putevi Srbije* kao investitora. Zahtev za popravku učinjene štete poslat je na obe adrese. Meštani su stari, iznemogli, namalili se, a i nemaju mogućnosti. Putevi Srbije odgovornost prebacuju na lokalnu samoupravu.

A potrebno je samo mašinom izvaditi cevi propusta, eventualno ih zameniti novim, očistiti korito potoka, ispustiti vodu i nad izvorom postaviti okruglu betonsku ploču prečnika 2m, jer se postojeća drvena skapala i urušila.

Naravoučenije: bez obzira na novoizgrađene savremene objekte, ne treba rušiti one koji su bili, jer  možda će i biti nekome - izvor života!

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.