Prva reakcija u Nišu na Vučićevu kritiku univerziteta van Beograda

Izvor: JužneVesti.com, 27.Sep.2016, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva reakcija u Nišu na Vučićevu kritiku univerziteta van Beograda

Izjavu premijera da je kvalitet obrazovanja u Srbiji nizak svugde osim na Univerzitetu u Beogradu, rektor niškog Univerziteta Dragan Antić ni posle 2 nedelje nije komentarisao. Jedini član niške akademske zajednice koji je na to regaovao jeste profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Dragan Gajić.

On je na predstvljanju “Noći istraživača” izrazio nezadovoljstvo zbog “beogradizacije” države i naglasio da je Niš “potpuno zapostavljena sredina, čak i na vremenskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << prognozi na nacionalnim medijima”.

Kako je istakao, stav političkog vrha da, osim beogradskog, nijedan univerzitet u Srbiji ne vredi, takođe pokazuje kakav je odnos vlasti prema Nišu. Niški univerzitet je, podseća, "izrodio" nekoliko desetina hiljada stručnjaka koji su doprineli razvoju zemlje.

Ovaj univerzitet ima akademike, a za Niš je on najverovatnije "najprofitabilnije preduzeće" jer dovodi više hiljada studenata da troše svoj novac ovde - ističe.

Voleo bih da premijer da izjavu da je to što je rekao o univerzitetima bilo nestašno formulisano. Meni je jasno da je beogradski univerzitet na Šangajskoj listi što je veliki uspeh, ali to ne znači da sve ostalo ništa ne vredi – naglasio je profesor Gajić.

On smatra i da razume zbog čega se rektor Univerziteta u Nišu ne oglašava povodom premijerove izjave, s obzirom na to da se ova ustanova finansira iz republičkog budžeta. 

Ovo mi liči na pokušaj od pre dve godine da se formira Nacionalni univerzitet u Beogradu i da za njega važe posebna pravila finansiranja, a da ostali budu prepušteni sami sebi - dodaje.

Profesor Gajić kaže i da niške profesore ne pozivaju da drže predavanja u Beogradu, kao i da je generalno stav njegovih beogradskih kolega da je Niš "daleka neobrazovana provincija".

Iako smatra da su za ovakvu situaciju i stav prema Nišu krivi i sadašnji i raniji rukovodioci države, dodaje da se ni lokalni političari nikada nisu borili za ovaj region.

Lokalni rukovodioci ne smeju prstom da mrdu kako ne bi izgubili svoje pozicije, a njih ionako postavljaju iz centrala stranaka - ističe.

On dodaje da su beogradski sutručnjaci "silovali" književni jezik i da su čak i akcenat prilagodili beogradskom izgovoru.

Podsetimo, na otvaranju ogranka SANU u Nišu Antić je kazao da nije prikladan trenutak da komentariše Vučićeve navode i da će novinari dobiti njegov komentar nekom drugom prilikom.

Ipak, ni dve nedelje kasnije on nije komentarisao izjavu premijera uz obrazloženje da ne želi da razgovara sa novinarima preko telefona. Izjavu od rektora Antića, kako je rečeno u njegovom kabinetu, moći ćemo da dobijemo početkom sledeće nedelje.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.