Preminuo profesor Bane Kembridž

Izvor: JužneVesti.com, 29.Maj.2016, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo profesor Bane Kembridž

Profesor Elektronskog fakulteta u Nišu dr Branimir Đorđević, koji  je u nekoliko uzastopnih mandata bio rektor Univerziteta u Nišu i narodni poslanik, umro je u 74. godini života. Komemorativni skupovi i sahrana biće održani 31. maja.

Radovi profesora Đorđevića, u Nišu poznatog i po nadimku Bane Kembridž, objavljivani su u mnogim domaćim i međunarodnim časopisima i zbornicima. U njegovoj radnoj biografiji ističu se dve specijalizacije na međunarodno priznatim >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i prestižnim fakultetima - u Bostonu i Kembridžu.

Glavne oblasti njegovog profesionalnog interesovanja su primena informacionih sistema, računarskih mreža i digitalne elektronike.

Ugled koji dr Đorđević uživa u naučnoj javnosti potvrđuje i njegovo angažovanje kao recenzenta u najuglednijem svetskom časopisu IEE Cir. and Systems, kao i angažovanje u recenziranju velikog broja naučnih radova u okviru ETAN-a.

Angažovao se na učvršćivanju naučne saradnje Univerziteta u Nišu i Srpske akademije nauka i umetnosti. Ova saradnja je ostvarena formiranjem zajedničkog Centra za naučna istraživanja.

O uspešnosti dugogodišnjeg naučnog, stručnog, pedagoškog i društvenog rada dr Đorđevića svedoče i brojna priznanja, kao što su: orden zasluga za narod, zlatni znak Univerziteta u Nišu, najviša priznanja Jugoslovenskog komiteta za ETAN, povelja Skupštine opštine Niš, plaketa "1. maj" Saveza sindikata i plakete Elektronskog fakulteta i Univerziteta u Nišu.

Za naročite zasluge u oblasti elektrotehničkih nauka 1995. godine dodeljen mu je počasni doktorat Univerziteta u Banja Luci.

Sahrana je zakazana za utorak 31. maj u 13 sati na Novom groblju, a komemorativni skupovi na Elektronskom fakultetu i Univerzitetu u Nišu trebalo bi da budu održani istog dana.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Preminuo dugogodišnji rektor Univerziteta u Nišu Branimir Đorđević

Izvor: Danas, 29.Maj.2016

Niš - Branimir Đorđević, višegodišnji rektor Univerziteta u Nišu, profesor Elektronskog fakulteta, poslanik u saveznom parlamentu, sportski i društveni radnik, preminuo je prošle subote u 74. godini života od posledica moždanog udara. U Nišu je bio poznat i po nadimku Bane Kembridž, koji...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.