Preminuo Branimir Đorđević - Bane Kembridž, bivši rektor Univerziteta u Nišu

Izvor: JuznaSrbija.info, 29.Maj.2016, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Branimir Đorđević - Bane Kembridž, bivši rektor Univerziteta u Nišu

Branimir Đorđević, bivši rektor Univerziteta u Nišu u nekoliko mandata, preminuo je juče u svom rodnom gradu. Bane Kembridž kako su ga zvali prijatelji, a pod kojim nadimkom je bio poznat, rođen je 22. oktobra 1942. godine u Nišu.

Sahrana je zakazana za utorak 31. maja u 13 sati na Novom groblju, a još nije poznato da li će biti i kada komemorativnog skupa na Univerzitetu.

Đorđević je diplomirao je 1965. godine na niškom Elektronskom fakultetu. Magistrirao >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << je 1974, a 1977. doktorirao na istom fakultetu i dobio zvanje doktora tehničkih nauka. Svoje bogato istraživačko iskustvo delio je sa svim studentima. Bio je uvaženi član Univerziteta u Banja Luci.

Glavne oblasti njegovog profesionalnog interesovanja nalaze se u primeni informacionih sistema, računarskih mreža i digitalne elektronike. Njegovi radovi su objavljeni u mnogim domaćim i me đunarodnim časopisima i zbornicima. Publikacije njegovih radova se nalaze u mnogim državama sveta. U njegovoj radnoj biografiji ističu se dve specijalizacije na međunarodno priznatim i prestižnim fakultetima u Bostonu i Kembridžu.

Na univerzitetu u Nišu radi od 1966. godine, najpre kao asistent, a zatim docent i vanredni profesor. Jedan je od retkih rektora Univerziteta koji je nesebično doprinosio kvalitetu obrazovanja studenata i položaja profesora niških univerziteta.

Bilo je dosta vanškolskih aktivnosti, sportskih druženja i takmičenja u njegovom životu. U njemu se od dečačkih dana razvila ljubav prema sportu, fudbalu, a kasnije i tenisu. Od 1959. do 1974. igrao je u fudbalskom klubu „Sloga“, kome je danas vraćeno pređašnje ime „Car Konstantin“. Potom je dugo bio predsednik Skupštine ovog kluba. Bio je aktivan i u Fudbalskom klubu „Partizan“, koji je takođe postojao u to vreme. Voleo je da peva, a postoji i par studijskih melodija u njegovom izvođenju.

gradjanin.rs/ www.kraljpetar.edu.rs

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.