Postani spasilac Gorske službe Srbije

Izvor: NiskeVesti.rs, 24.Avg.2016, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postani spasilac Gorske službe Srbije

Gorska služba spasavanja Srbije i ove godine u 13 gradova u našoj zemlji organizuje uvodna testiranja za Osnovni kurs. U Nišu će tesitranje za ovaj kurs biti održan 17. septembra u parku „Čair“, kod česme „Puž“.

Kurs za spasioce Gorske službe spasavanja Srbije je polazna obuka za sve zainteresovane planinare, speleologe, skijaše, alpiniste, ronioce i sve one koji se bave srodnim disciplinama. Ova služba najviše vremena ulaže u obuku, jer je, kako kažu u Gorskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu NiskeVesti.rs << službi, dobra i kvalitetna obuka polazna tačka za stvaranje vrhunske spasilačke službe spremne da odgovori na svaki izazov. Obuka će se održati tokom oktobra i novembra na Avali, Jastrepcu i u Zlotu, dok na kraju sve polaznike očekuje šestodnevna završna vežba na Kopaoniku.
Polaznici na kursu stiču osnovna znanja koja su im neophodna kako bi bili spremni da se odazovu pozivu službe i pruže pomoć onima kojima je potrebna.
Gorska služba spasavanja Srbije je dobrovoljna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Spasiti ljudski život, pomoći čoveku u nevolji, osnovni je zadatak GSS Srbije.
GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti, dok danas Gorsku službu spasavanja sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci, skijaši i paraglajderisti.
Zakonom o vanrednim situacijama, Gorska služba spasavanja Srbije je uvrštena u činioce zaštite i spasavanja u Srbiji i definisana kao strateški partner Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije za izvođenje spasavanja na nepristupačnim terenima. Načelnik Gorske službe spasavanja Srbije je član Republičkog štaba za vanredne situacije.
GSS Srbije je član Međunarodne spasilačke organizacije za površinsko spasavanje, kao i Evropske spasilačke organizacije za spasavanje u podzemlju i svoj rad usaglašava sa preporukama ovih organizacija.
Ulazna testiranja za Osnovni kurs Gorske službe spasavanja Srbije održaće se u septembru tokom tri vikenda u 15 termina u 13 gradova: u Beogradu, Boru, Zaječaru, Kruševcu, Nišu, Vladičinom Hanu, Novom Sadu, Užicu, Čačku, Kragujevcu, Požarevcu, Raški i Ivanjici.
Svi detalji vezani za kriterijume fizičke spreme koji moraju biti ispunjeni na uvodnom testiranju, kao i za trajanje i strukturu kursa nalaze se na internet stranici www.gss.rs, a za sve ostale informacije na raspolaganju je email adresa: info@gss.rs.

Nastavak na NiskeVesti.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NiskeVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NiskeVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.