Pokretanje  inicijativa za unapređenje saobraćaja u Nišu

Izvor: JuznaSrbija.info, 08.Okt.2015, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokretanje inicijativa za unapređenje saobraćaja u Nišu

Konferencija za novinare 8.10.2015. godine u Gradskom odboru Demokratske stranke

Miodrag Stanković, predsednik Gradskog odbora DS-a u Nišu na današnjoj konfrenciji za štampu izneo je probleme u saobraćaju, ali i konkretna rešenja za njihovo rešavanje.

Svakodnevno smo svedoci problema u saobraćaju, pogotovu u užem gradskom delu. Zbog nepostojanja žute trake namenjene za saobraćaj vozila javnog prevoza, nesavesni vozači, ostavljaju svoja vozila u desnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << kolovoznoj traci, primoravajući na taj način autobuse i taksi vozila da voze levom trakom i na taj način usporavaju saobraćaj a posebno u vreme saobraćajnog špica kad se ujutru odlazi na posao i popodne kada se vraćaju...

Osim što usporavaju saobraćaj, prave i saobraćajne prekršaje, čime dodatno ugožavaju bezbednost, ne samo vozača drugih vozila već i pešaka. Na sve to, iz grada nema nikakve reakcije, verovatno i zato što i sami gradski funkcioneri parkiraju svoja vozila na nedozvoljenim mestima i tako doprinose saobraćajnom neredu koji vlada u gradu.

Uvođenjem žute trake koja bi bila namenjena vozilima javnog prevoza (autobusi i taksi vozila), što je praksa u razvijenim gradovima sa uređenim saobraćajem, ubrzao bi se protok vozila, smanjila zadržavanja na semoforima posebno u užem gradskom jezgru, čime bi između ostalog bila i smanjena emisija štetnih gasova u centralnom delu grada. Ništa manje značajno nije ni to što bi bezbednost svih učesnika u saobraćaju bila podignuta na viši nivo.

Takođe, Demokratska stranka pokreće inicijativu za ukidanje druge zone, takozvane «Zelene zone» za parkiranje, jer se pokazalo da ona u praksi služi samo za uzimanje novca ionako finansijski opterećenim građanima.

Neophodno je da se građanima koji žive na teritoriji tzv. «Zelene zone» prestane sa naplatom parkinga ispred svojih stambenih zgrada i da im se omogući besplatan parking ispred njihovih stambenih zgrada, postavljanjem trouglova za parking.

Saobraćajna signalizacija je zbog neodržavanja zelenila, lošeg održavanja, odnosno zamene oštećenih i starih znakova, često prekrivena granama i slabo vidljiva, te je i tu potrebno unaprediti sistem obeležavanja pešačkih prelaza, posebno ispred škola.

Demokratska stranka insistira na unapređenju saobraćaja u Nišu kako bi se povećala bezbednost svih učesnika u saobraćaju, smanjilo aerozagađenje i smanjilo finansijsko opterećivanje građana koji su zahvaljujući vlasti SNS dovedeni u veoma težak položaj i koji nemaju dovoljno novca da žive a kamo li još da plaćaju namete i kazne zbog prekrašaja u saobraćaju na koje ih tera neodgovorna i nesposobna vlast.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.