Petar Jelić, YU Grupa: Sledeća stanica - NIŠ!

Izvor: NiskeVesti.rs, 28.Avg.2016, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petar Jelić, YU Grupa: Sledeća stanica - NIŠ!

Gitarista YU Grupe, Petar Jelić, najmlađi je član ovog legendarnog sastava, a sa stričevima, Žikom i Dragijem, počeo je da svira sa nepunih 20 godina. Koncert, kojim će YU Grupa obeležiti 45 godina rada, biće održan u dvorištu Banovine u petak 2. septembra sa početkom u 21 sat. U ekskluzivnom intervjuu za Niške Vesti Petar Jelić govori o novom albumu, solo karijeri, daljim planovima i višedecenijskom sviranju u “porodičnom” bendu.

Niške Vesti: Od koje godine svirate >> Pročitaj celu vest na sajtu NiskeVesti.rs << gitaru i kada ste postali član Yu grupe?
Petar Jelić: Na samom početku intervjua želim da pozdravim dragog sagovornika (Oliveru Sašek Radulović/ prim.autora) i zahvalim se na postavljenim pitanjima. Gitaru počinjem da sviram sa devet godina, upisom u muzičku školu ”Stanislav Binički”, odsek za klasičnu gitaru. Sa stričevima, sa nepunih 20 i to, iz ove perspektive, daleke 1993. godine.
Niške Vesti: Kako je u početku izgledao zajednički rad u „porodičnom“ bendu?
Petar Jelić: Hahaa…fantastično, verovatno bi sad umrli od smeha da možemo sami sebe da vidimo u to vreme. Bilo je dosta stavova koje je trebalo usaglasiti, ali kako naš narod pametno kaže ”strpljen-spašen” i polako rešenja počinju simultano da se nalaze, onako usput. S poštovanjem i posvećenošću i različite generacije i karakteri mogu da se sinhronizuju.
Niške Vesti: Da li imate autorske pesme na ovom, poslednjom albumu “ Evo, stojim tu?
Petar Jelić: Moja intimna želja bila je da ovo treba da bude Dragijev autorski album. Ja sam upravo završio snimanje svog autorskog albuma sa grupom ”Rakila” i bio sam prilično u drugom fazonu. U isto vreme, Žilijen se nametnuo sa dve sjajne pesme koje je komponovao na lap steel gitari i od kojih je jedna potpuno u drugom fazonu od svih dosadašnjih pesama YU Grupe. Tad sam shvatio da je definitivno to - to. Ja sam pisao tekst za pesmu “Panika”, a moja uloga je pre svega bila da aranžmanski i produkcijski, pored Saše Habića, oblikujem album po ukusu YU Grupe.
Niške Vesti: Šta se dešava sa vašom solo karijerom?
Petar Jelić: Grupa ”Rakila” je izdala samostalno svoj prvi album sa koga smo izbacili tri singla : za pesme “Pokreni se”, “Let” i “Život me nosi”. Upravo se spremam da počnem da uobličavam drugi album za koji počinjem da pišem tekstove. Tekstovi će mi pomoći da finiširam pesme i aranžmane. Muziku uvek ostavljam nedovršenu dok tekstovi ne dođu, oni sami pesmu “obuku” u pravo odelo.
Niške Vesti: Koja je vaša omiljena pesma Yu grupe, a koju muziku slušate?
Petar Jelić: Nemam omiljenu pesmu, imam pesme koje mi trenutno najviše prijaju, ali to se menja. A što se tiče muzike, slušam sve, a i to se stalno menja. Ima perioda kada se najviše bavim gitaristima, a ima i momenata kada gitaru uopšte ne slušam. Čovek mora da istražuje da bi napredovao, što znači da otkrivanje nečeg sasvim novog i drugačijeg može da ima jako lekovito dejstvo na ličnu strast.
Niške Vesti: Koliko će trajati koncert u Banovini i šta će sve publika moći da čuje?
Petar Jelić: Koncert YU Grupe uvek traje oko 2 sata. Ne gledamo na sat kad pravimo spisak pesama, a čak i u vreme koncerta umemo da promenimo ili zamenimo neke pesme. Tako da, videćemo. Jedino što je sigurno je da će, kao i uvek, biti ljudi koji će žaliti što nismo odsvirali neku, njima posebnu pesmu.
Niške Vesti: Kada ste se priključili YU Grupi, ona je bila starija od vas 2 godine, kako sve izgleda 23 godine kasnije?
Petar Jelić: Neverovatno, ali još bolje i uzbudljivije. YU Grupa svojim godinama ništa ne gubi. Naprotiv, dobija i to se stalno oseća. Osećam veliko zadovoljstvo što sam deo jednog tako posebnog benda.
Niške Vesti: Šta je u planu posle koncerta u Nišu?
Petar Jelić: Posle Niša idemo malo po Vojvodini, pa u Makedoniju, pa u Švajcarsku. Posle nas čeka snimanje novog spota i još svirki u inostranstvu. U svakom slučaju ”YU Grupa karavan” nastavlja da putuje…SLEDEĆA STANICA JE NIŠ!
                      Sa novinarkom Niških Vesti pred koncert u Banovini, jula 2013. godine
Karte za rođendanski koncert YU Grupe, 2. septembra u dvorištu Banovine, nalaze se u prodaji po ceni od 800 dinara, na dan koncerta će koštati 1000 dinara. Mogu se kupiti u CD Sound music shopu (na samom kraju novog Podzemnog prolaza), Energy music shopu (TPC Kalča-prizemlje) i turističkoj agenciji Big Star (Cara Dušana 65).

Nastavak na NiskeVesti.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NiskeVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NiskeVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.