Pehari i medalje za najuspešnije učenike na šahovskom turniru

Izvor: NiskeVesti.rs, 31.Avg.2016, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pehari i medalje za najuspešnije učenike na šahovskom turniru

Tradicionalni turnir u šahu okupio je oko 40 učenika osnovnih i srednjih škola održan je u OŠ „Kralj Petar Prvi“. Turnir je, povodom obeležavanja Dana mladih grada Niša, četvrti put organizovao Šahovski savez Nišavskog okruga u saradnji sa Kancelarijom za mlade Gradske opštine Palilula.

40 dečaka i devojčica, predškolskog i školskog uzrasta igralo je šah se po švajcarskom sistemu u 7 kola, sa tempom igreu 7 kola, sa tempom igre od 15 minuta po igraču za partiju. >> Pročitaj celu vest na sajtu NiskeVesti.rs << Prvu partiju sa malim šahistima odigrao je predsednik opštine Palilula, Aleksandar Ždrale.

                                                                                                                                     Foto: D. Vidojković
Gradska opština Palilula u Akcionom programu razvoja usvojila je definiciju Organizacije Ujedinjenih Nacija, koju primenjuje u svom radu, da su mladi najisplativija dugoročna investicija i predstavljaju budućnost svakog društva. Zbog toga su projekte aktivnosti opštine usmerene na promociju razvoja sporta u obrazovnim ustanovama i promene načina ponašanja i shvatanja svakog pojedinca-posebno mladih. Promovišu najbolje mlade talentovane učenike i studente i zastupljeni su u godišnjem kalendaru opštine Palilula.
„Opština Palilula brine o mladima, a posebno o deci. Kvalitetno provođenje slobodnog vremena je jedan od najvažnijih činilaca u oblikovanju društvene svesti svih mladih ljudi i nama je zadovoljstvo što je veliki odziv učenika za ovaj turnir“, istakla je predsednica Skupštine GO Palilula, Adriana Anastasov.
Dan mladih u Nišu ustanovljen je odlukom Skupštine Grada 2011.godine. Mladi gradske opštine Palilula, okupljeni oko Kancelarije za mlade, promovišu i druge sadržaje koji su od interesa i potrebe ove populacije.
Centralna manifestacija predviđena je za 1. septembar na Trgu kralja Milana kada će se mladima raznim radionicama predstaviti omladinske organizacije i udruženja, kaže koordinator Kancelarije za mlade Grada Niša, Stevan Živković.
„Šah je sport koji nije mnogo zastupljen u medijima i zato je Kanclearija za mlade stavila akcenat na promociju ovog sporta među mladima, jer je bitan za razvoj deteta kao i ostali timski sportovi. Kancelarija će i dalje sarađivati sa Šahovskim savezom, kao i sa svim organizacijama i institucijama koje vode brigu o mladima“, kaže koordinatorka Kancelarije za mlade opštine Palilula, Ivana Jović.

                                                                                                                             Foto: D. Vidojković
„Šah je važan za mentalni razvoj, za koncentraciju, razvoj sposobnosti, razmišljanja i donošenja odluka, a ovakvi turniri su jedna vrsta provere“, kaže predsednik Šahovskog saveza, Igor Lukić.
Pobednici, najuspešniji dečak i devojčica, u svim starosnim grupama dobili su pehare organizatora u trajno vlasništvo. Medalje su dobili po troje prvoplasiranih u svim grupama, u obe konkurencije, kao i tri najbolja predškolca i učenika škole domaćina.

Nastavak na NiskeVesti.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NiskeVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NiskeVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.