Od danas važe nova pravila za zaštitu potrošača

Izvor: RadioCity.rs, 01.Apr.2015, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od danas važe nova pravila za zaštitu potrošača

Branislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede rekao je za RTS da je cilj da se podigne nivo zaštite potrošača i da im se pruže istinite i jasne informacije.
U marketima u Srbiji i dalje se mogu naći proizvodi sa starim deklaracijama, ukoliko su upakovani pre stupanja na snagu novog Pravilnika o deklarisanju proizvoda.
Kako je objasnio Raketić, data je mogućnost da ambalaža napravljena pre stupanja na snagu novih pravila može da se koristi u narednih 18 meseci, tako da >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << ti proizvodi mogu da se stavljaju u promet do kraja roka trajanja. Sa druge strane, kako je rekao, u našim tržišnim lancima nalazi se mnogo proizvoda koji su usklađeni sa novim pravilima.
"Novine se ogledaju u preciznom definisanju odgovornosti onoga ko je stavlja u promet, kako za upakovanu robu, gde je odgovoran proizvođač, tako i za neupakovanu hranu gde je odgovoran onaj koji je prodaje", rekao je Raketić.

Za potrošače je važno da će od sada podaci na deklaraciji biti vidljiviji i čitljiviji, što je definisano veličinom fonta. Kako ističe Raketić, minimalan font može biti 1,2 milimetra, a izuzetak su veoma male ambalaže gde font ne može biti manji od 0,9.
Obaveza da se na deklaraciji navedu sastojci koji izazivaju alergiju, odnosno intoleranciju na hranu, je još jedna prednost novog Pravilnika o deklarisanju. To će omogućiti da se podigne nivo zaštite potrošačia, koji bi sada trebalo da dobijaju istinite i jasne, a ne zbunjujuće informacije.

I ugostiteljski objekti će morati svojim gostima da predoče ukoliko porudžbina sadrži neke sastojke koji mogu izazvati alergiju, rekao je Raketić.
On kaže da je Pravilnik donet na osnovu zakona o bezbednosti hrane, kojim su definisane kaznene odredbe i nadležnosti, tako da će svako ko krši ta pravila biti sankcionisan na način na koji je to predviđeno.
Osim zvanične kontrole, važnu ulogu u praćenju poštovanja novih pravila ima i asocijacija za zaštitu potrošača koja inspekciji može da prijavi nepravilnosti, dodao je Raketić. Novi pravilnik poklapa sa onim koji važi i u zemljama EU. Ono što predstoji je definisanje pravila prodaje hrane na daljinu, putem interneta.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.