Novinari u Nišu na rubu egzistencije, a ipak razjedinjeni?

Izvor: JuznaSrbija.info, 27.Maj.2016, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari u Nišu na rubu egzistencije, a ipak razjedinjeni?

Režimski ili slobodni novinari, pitanje je koje ovih dana muči medijske poslenike u Nišu.

Tim povodom oglasilo se Udruženje novinara Niš.


U Nišu praktično program emituju tri TV stanice (NTV, Belami TV, TV Zona plus), u kombinovanoj - istoj vlasničkoj strukturi, kao i jedini štampani dnevni list, Narodne novine. Tu je i TV Kopernikus, kablovska TV, koja je više beogradska nego niška, mada sa sedištem u Nišu. Tu su i dopisnici centralnih medija - novinari >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << i četiri portala, koji zaslužuju pažnju javnosti, Južne vesti, Niške vesti, Južna Srbija Info i portal Građanin.

U nedostatku posla i političkog uticaja, došlo je do razmimoilaženja stavova novinara i međusobnih optužbi. Tim povodom oglasilo se i Društvo novinara Niša.

Društvo novinara Niša izražava zabrinutost zbog sve učestalijih ispada u javnosti u kojima se medijski radnici Niša nazivaju “režimskim” novinarima, poslušnicima, službenicima i sličnim, čak i neprimerenijim kvalifikacijama i smatramo da je to uvreda za struku i sve novinare koji svoj posao obavljaju časno i profesionalno, navodi se između ostalog u saopštenju DNN.

"Ako se složimo da je za svaku osudu kvalifikovati novinare “stranim plaćenicima” ukoliko se medij za koji oni rade delom finansira iz inostranih fondova, onda je sasvim razumljivo naše čuđenje da slični ispadi dolaze upravo od strane naših kolega koji su vrlo dobro upoznati sa efektima lepljenja sličnih etiketa. Ne razumemo i osuđujemo bezrazložne i bespredmetne napade na struku i njeno izdvajanje kao glavnog krivca za sve probleme vezane za konkurs za sufinansiranje medija, očigledno zato što samo rade ono što im je posao", ističe se u saopštenju, Društva novinara Niša.

A sve u cilju postizanja jedinstva medijskih radnika u Nišu, Društvo novinara Niša predložilo je uspostavljanje sveopšteg dijaloga, među novinarima u kome bi jednaku šansu da iznesu svoje stavove i mišljenje, imali svi akteri i sve strane, dodaju u DNN.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.