Nišlijke protestovale protiv nasilja, pojedinci im dobacivali

Izvor: RadioCity.rs, 17.Jul.2017, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nišlijke protestovale protiv nasilja, pojedinci im dobacivali

Najpre ispred Centra za socijalni rad "Sveti Sava" a potom i kod Banke dobročinstva u Obrenovićevoj, Nišlijke iz "Centra za devojke", udruženja "Porodična filharmonija" i Facebook zajednice "Ćaskalište za mame", održale su protest zbog učestalog porodičnog nasilja u kome su najčešće žrtve žene i deca. Podršku sui m pružile i aktivistkinje SOS grupe iz Vlasotinca. Neposredan povod za okupljanje su poslednje dve tragedije u Centrima za socijalni rad u Beogradu u kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << su ubijene dve žene i dete. 
Tatjana Nikolić iz "Centra za devojke" kaže da su se okupile da izraze protest, ali i pozovu državu i državne institucije, kao i zaposlene u njima da se sa više odgovornosti bave problemom nasilja u porodici. U ovom slučaju, kako kaže, posebno pozivaju sudove i centre za socijalni rad, da kada je reč o viđanju roditelja, koji su nasilni, i dece, da ponovo pregledaju i detaljno ispitaju stepene rizika po nasilje u takvim slučajevima.

“Treba izraditi sigurnosne planove za svaku žrtvu ponaosob, i oni će reći da su uradili, ali iskreno, moram reći da sumnjam u to da se posvetila pažnja svakoj ženi ponaosob. Koordinacija između svih aktera, od tužilaštva, sudstva, centra za socijalni rad, policije, ali i nevladinog sektora je neophodna. Neće se rešiiti problem sve dok nevladin sector guraju sa strane, jer mi smo te koje se poslednjih 20 godina borimo protiv nasilja i omogućile smo da se donesu zakoni”, kaže Tatjana Nikolić iz Centra za devojke.  
Osim problema sa institucijama i državom koja, kako kaže Tatjana Nikolić, neozbiljno shvata problem nasilja nad ženama, još veći problem je svest ljudi o tome da je nasilje kažnjivo, da nije dozvoljeno.

“Tu je reč o nasilnicima i našem još uvek patrijarhalnom društvu. Zato, sa druge strane treba još više raditi ne samo na informisanosti žena o tome šta je nasilje, kako ga prepoznati, kada zapravo počinje, već i na osnaživanju žena da ne trpe nasilje. A razlozi za to što trpe su mnogostruki. Samo osnaživanjem žene mogu da reše da ne budu više u nasilju. Čini mi se i to, da institucije uopšte nisu prepoznale razvod braka ili raskid veze kao posebno kritičan trenutak eskalacije sukoba, što mi prepoznajemo. Onda bi se sve odluke o viđanju dece  i razne druge, malo preispitale”, kaže Tatjana Nikolić.
Ona se osvrnula i na senzacionalističko izveštavanje, koje samo doprinosi širenju problema. Kako kaže, o tme treba izveštavati, pričati, pisati stalno, ali na način koji ide ka osudi nasilnika i nasilja uopšte.

Iz udruženja "Porodična filharmonija" koje se bavi porodičnim vrednostima, Milica Bugarin kaže da je njihova zajednička poruka udruživanje svih, počev od nstitucija koje su nadležne da odrede kada će i pod kojim okolnostima otac koji je okarakterisan kao nasilan, viđati majku sa decom.
“Smatramo da na ovaj način, protestnim skupom, tribinama, stalnom pričom o tome, buđenjem svesti, skretanjem pažnje na važnost toga, možemo bar malo da pomognemo. Porodica je centar društva, ako je ona stabilna i društvo će biti stabilno”, rekla je Milica Bugarin.

PODRŠKA OD ŽENA IZ VLASOTINCA
Podrška Nišlijkama stigla je iz Vlasotinca. Svetlana Šarić i još nekoliko aktivistkinja SOS Vlasotinca pridružile su se svojim drugaricama u ovom važnom protestu, važnom za budućnost naše dece, porodice i društva.
“Smatram da u svim gradovima, treba da se podignu žene – aktivistkinje i neaktivistkinje. I muškarci bi trebalo da nam se pridruže. Imam opasku – čini mi se da i država a i prateći medije - svi nekako okrivljuju samo Centre za socijalni rad, socijalne radnice. U tim centrima postoje pedagozi i psiholozi – oni treba da vrše procenu. Treba preispitati rad direktora institucija. Svi smo mi kao društvo odgovorni za ono što nam se dešava. Zakoni postoje – za to smo se izborile, ali se ne primenjuju, sve nekako sporo ide”, rekla nam je Svetlana Šarić.

I Svetlana Šarić iz Vlasotinca, ali i aktivistkinje niških udruženja žele da veruju da će državne institucije ozbiljno shvatiti njihovu pobunu protiv porodičnog nasilja i da će adekvatno reagovati. 
Zahtevi su im zajednički a to su: najhitnije moguće rešavanje problema u funkcionalnom delovanju nadležnih ustanova,  veća briga o socijalno ugroženim građankama i građanima i sistemsko rešavanje socijalnih slučajeva, kao i  kontinuirano delovanje donosioca odluka, institucija i organizacija na polju izgradnje bezbednog okruženja! 

Akcija pod istim sloganom "Ni jedna žena manje, ni jedna mrtva više" se u isto vreme održala i u Beogradu u organizaciji mreže "Žene protiv nasilja".
Pogledaj vesti o: Sveti Sava,   Facebook

Nastavak na RadioCity.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.